Обири като на филм

Четири обира като на филм станаха само за едно денонощие в страната. При престрелка след магистрален грабеж близо до Вакарел органите на реда убиха известния бандит Димитър Митрев – Богровеца. Приблизително по същото време около 2 милиона лева бяха откраднати от магазин на „Фантастико“ в Студентски град, 53 000 лева бяха задигнати от търговски комплекс в „Люлин“, а неизвестни обраха банков клон в общината в курорта Свети Влас.
Наглите престъпления са показателни за това, че борбата срещу престъпността у нас сериозно куца. Убитият в престрелка с полицаи Богровеца например е бил познат на органите на реда, изявен член на организираната престъпна група, известна като „Бандата на Крокодилите“. Групата се предвождала от двама братя, чиито имена също се оказаха известни на МВР, както било известно, че въпросните „крокодили“ са опасни и тежко въоръжени.
Логичният въпрос е: Как е възможно МВР да познава контингента си поименно, на всички да е ясно, че големите престъпления се извършват от добре организирани групи, и в същото време почти нито един знаков обир да не е разкрит?
За съжаление разкриваемостта най-често се свежда до ареста на дребни престъпници, обрали денонощен магазин с газов пистолет. Успехите на органите на реда се измерват с резултатите, както навсякъде. Ще повярваме, че се полагат сериозни усилия, чак когато има справедливо осъдени бандити с колоритни прякори.

Станете почитател на Класа