Безсмислени битки

Висшият съдебен съвет (ВСС) поиска вчера от министъра на финансите Симеон Дянков да разреши отпускането на 28 млн. лв. за 13-а заплата. Така битката за пари между Симеон Дянков и висшите магистрати, която затихна за малко около новогодишните празници, отново се разрази с пълна сила. И изпълни с недоумение обществото, което реши, че представителите на съдебната власт са се примирили с факта, че няма да получат премии. Така както не получиха и бюджетните служители. Да не говорим за лекарите, които все още не са получили заплатите за ноември.
Така на барикадата се озоваха, от една страна, магистратите, които не искат да се откажат от коледните си бонуси на стойност от по няколко хиляди лева. А от другата страна е финансовият министър, който обяснява, че пари за бонуси няма, защото няма и реални средства в бюджета.
Тази война за пари е жалка, защото в условия на криза не може едно съсловие, което се храни от бюджета, да иска да е по-добре от всички останали. Освен това е много спорно какви са резултатите на магистратите за 2008 г. Факт е, че битката с престъпността у нас е твърде плаха и незабележима.
Играта на бюджетна криеница между Симеон Дянков и ВСС за пореден пък показва, че когато диалогът между властите у нас не е добър, от това губи само държавата. Както и всички ние губим от прахосването на управленска енергия за несъществени неща като това, дали магистратите ще си получат 13-ата заплата, или няма да я получат.

Станете почитател на Класа