Е-здравна карта – задължителна или пожелателна?

Европейската здравна карта, която според Закона за здравното осигуряване е задължителна, всъщност не е задължителна за българите, които пътуват в чужбина, а пожелателна.
Не, няма стилистична грешка! Недоразумението, което позволява двойното тълкуване, е част от последните здравни реформи, които правителството решително прави.
Зад тази наглед забавна неразбория обаче се крият проблеми, които далеч не са забавни. На много българи често им се налага да пътуват в чужбина. Всички тези наши сънародници са изправени пред дилемата дали да си извадят здравна карта, или да си спестят бюрократичните усложнения около тази процедура. Защото така и никой не обясни какви права всъщност дава здравната карта на притежателя си. Това трябваше да бъде обявено с шумна публична кампания, защото хич не е приятно да се разболееш в чужбина, далеч от личния си лекар, далеч от роднини и приятели, които винаги могат да помогнат със съвет или средства за необходимото лечение. И да не знаеш покрива ли ти лечението притежанието на въпросната е-карта или не.
Създаването на електронна здравна карта безспорно е европейска стъпка, но за съжаление и нея я направихме по български.

Станете почитател на Класа