Съдебната система крещи за спешни реформи

Темида разигра пореден самодеен цирк вчера. Съдът освободи срещу подписка Красимир Маринов–Големия Маргин, който бе обвинен в подбудителство към убийството на радиоводещия Боби Цанков. Но Големия Маргин така и не излезе на свобода, защото бе задържан след повдигнатото ново обвинение от прокуратурата – за ръководене на престъпна група.
Така правосъдната ни система създаде поредния казус, породен от забавените реформи и липсата на координация между различните звена в системата. За съжаление този гаф отново доказва, че съдебната власт у нас, обсебена от собствената си независимост и консервативност, се нуждае от спешни промени. Промени, които ще повишат ефективността на системата, за да се избегнат безкрайните дела и явните подигравки на известни подсъдими, които отлагат присъдите си с болни адвокати и хиляди дребни хитрини, които са известни и на кандидат-студентите по право.
Никой не се съмнява, че в съдебната система работят и добре подготвени хора. Нужно е да им се даде възможност да работят честно и професионално. За целта тези, от които зависят реформите, трябва да вземат решителни мерки срещу явления от типа „Красьо кадрува в системата срещу заплащане“ и да загърбят веднъж завинаги порочните практики от миналото.

Станете почитател на Класа