Гражданите имат право на протест

Депутатите приеха окончателните промени в Закона за събранията, митингите и манифестациите, с които се забраняват публичните протести в непосредствена близост до сградите на властта. Забранената зона обхваща Народното събрание, Министерския съвет и президентството.
Тези промени бяха предложени от кабинета „Станишев“ още през април 2009 г. , но предишното правителство така и не ги прокара официално в парламента. Обаче те станаха факт.
Така се затвърди неприятното впечатление, че никоя власт не обича да бъде критикувана. Не й е приятно, когато граждани протестират под прозорците им.
Недоволни хора наистина не са повод за радост, но демокрацията означава свободно изразяване на мнение, независимо дали то е приятно или не. Пък и подобна забрана по-скоро би имала обратен ефект, защото допълнително ще настрои протестиращите срещу властта.
Никой не може да ограничава свободата на гражданите. Дори и далеч от дадена държавна институция, те пак ще изразяват своето мнение. И колкото повече управниците се вслушват в него, толкова по-добре.

Станете почитател на Класа