Още правомощия означава и качествена работа

Наказателно-процесуалният кодекс (НПК) да предостави по-големи правомощия на прокуратурата, призова вчера главният прокурор Борис Велчев. Той определи като война сблъсъка между организираната престъпност и държавата, която според него се води неравностойно, защото на прокуратурата й липсват оръжия, които сегашният НПК не предлага.
Идеята за повече правомощия на прокуратурата изглежда добра и оправдана, но само ако има съответните резултати. Съдиите отдавна се оплакват, че не могат да си вършат работата, защото нямат годни и достатъчно убедителни доказателства, с които да вкарват престъпниците в затвора. А работа на прокурорите и МВР е да предоставят точно такива. Напоследък обаче стана убийствено ясно, че именно поради липса на сериозни доказателства Големия Маргин ту влиза, ту излиза от ареста. Не е ясно засега и дали има достатъчно събрани улики да бъде осъден. Което си е шамар за правораздаването у нас.
Ако прокуратурата не покаже сериозна работа, идеята да й се дадат повече права ще увисне във въздуха. А крилатият израз „ние ги хващаме, а те ги пускат“ няма да изчезне от речника на служителите на реда.

Станете почитател на Класа