В очакване на ефекта от конфискацията

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, по- известна като „Кушлев“, обяви вчера, че е внесла иск за запориране на имуществото на петричкия бизнесмен Костадин Хаджииванов на стойност 7 млн. лв.
Цифрата е впечатляваща. Като се има предвид, че досега комисията е запорирала имущество за 150 млн. лв., си е съвсем на място въпросът какво се случва с него. До момента няма такава публична информация.
Статистиката показва, че досега комисията е спечелила на три инстанции четири дела на стойност 1 млн. лв. Имуществото отива в Агенцията по държавни вземания и реалният резултат е, че една от колите на Мартин Филипов (Дебелия) е на разположение на администрацията.
Което показва, че е дошло време депутатите да прегледат европейското законодателство и да вземат политическите решения. А именно, да разширят правомощията на комисията да се самосезира, а не да чака да й подадат нещо от прокуратурата. И второ – да определят къде да отива конфискуваното имущество. В Италия например въпросът е решен така – една трета за благотворителни цели, една трета – за жертви на престъпления, и една трета - за укрепване на административния апарат.

Станете почитател на Класа