Темида се провали с първия защитен свидетел

Първият защитен свидетел на прокуратурата вчера се отметна от показанията си срещу братята бизнесмени Красимир и Николай Маринови Маргините в съдебната зала. Иво Илчев, който бе разпитан зад параван, обяви, че не познава въпросните подсъдими хора и че е безработен. Обвинението веднага побърза да каже, че Илчев е бил заплашван по телефона от чужбина и затова е предприел тази изненадваща тактика.
Дори да не беше заплашван от чужбина, със сигурност Илчев щеше да постъпи по същия начин. Миналата седмица, когато той влезе с маска в залата и бе представен като важен, таен свидетел, веднага бе обявено, че това е Иво Илчев. Някои издания разпространиха информация, че това е Малкия Иво, който е бил охранител на Иво Карамански. Вестниците написаха категорично, че става дума за рус и синеок мъж на 37 години. Всички, които познават и не познават Илчев, узнахме, че той обича да посещава сайтове за запознанства, бяхме уведомени и за други подробности от личния му живот, които сигурно и майка му не знае.
Е, ако така се защитават свидетели у нас, кой ще се съгласи да съдейства на прокуратурата? Освен някой отчаян човек, на когото му е омръзнал животът.
Очевидно случаят с Иво Илчев е провал за Темида. И правосъдието трябва сериозно да се замисли над това, как трябва да пази тайните си свидетели, ако не иска да получава от тях шамари в съдебната зала.

Станете почитател на Класа