Общините - нито наши, нито ваши

Общините не трябва да се делят на наши и ваши или на добри и лоши, каза вчера пред „Класа“ изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Гинка Чавдарова. Очаква се това да бъде и едно от основните послания, които кметовете ще изпратят към кабинета на Бойко Борисов на днешното общо събрание на НСОРБ .
Градоначалниците и председателите на общински съвети за пореден път ще настояват пред централната власт за децентрализацията на местното самоуправление. На теория и сега общините са независими, но на практика не е точно така. Това ще го каже всеки кмет в страната, независимо от партийната си идентичност. Въпросът за по-добрия диалог между местна и централна власт е особено належащ точно в този момент, защото през есента на следващата година в страната ще има местни избори. Ако всички нови градоначалници и общински съветници заработят при ясни правила, това ще бъде като летящ старт за развитието на районите, които сега, с малки изключения, изостават значително от големите областни центрове като София, Пловдив и Варна.
Кметовете възлагат особени надежди на днешната среща по още една причина – допреди месеци премиерът Бойко Борисов беше един от тях. И именно затова добре познава проблемите им. Самият факт, че Борисов ще участва в общото събрание на НСОРБ с повечето си ключови министри, също е добър знак. Остава да видим какви решения ще се вземат.

Станете почитател на Класа