Промените в НПК – нож с две остриета

Парламентът прие на второ четене вчера промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които опозицията остро разкритикува. Представителите на БСП и ДПС дори напуснаха пленарната зала в знак на протест. Според тези промени вече ще се назначава служебен защитник, ако адвокат на подсъдим се разболее точно преди дело, а използването на специални разузнавателни средства (СРС) и показанията на анонимен свидетел стават годни показания в съда.
Янаки Стоилов от БСП предупреди например, че въвеждането на СРС и анонимни свидетели в НПК създава предпоставка за „неограничени злоупотреби“. Колежката му Мая Манолова беше още по-остра, като предупреди, че с промените в кодекса страната ни може да се превърне в полицейска държава.
От адвокатската гилдия отдавна предупреждават, че промените в НПК са нож с две остриета и трябва да се обмислят по-добре. Всички искат наказателните дела да свършват по-бързо и да има ефективни присъди за престъпниците, но не и за сметка на справедливия процес. Дори назначаването на служебен защитник заради „болните“ адвокати, които отлагат дела, не е еднозначна мярка. Най-малкото защото всеки юрист трябва да се запознае с документите по делото си, а резервният адвокат няма да има много време за това. От което ще загуби подсъдимият.
Затова, когато се променят важни закони като НПК, трябва да се взимат предвид всички гледни точки, да не се налагат нови промени за в бъдеще.

Станете почитател на Класа