Истината докрай

Софийската градска прокуратура образува по сигнал на премиера досъдебно производство срещу длъжностни лица в 13 министерства за сключени договори на обща стойност над 2 млрд. и 158 лева без осигурено финансиране. Това съобщиха вчера от правителствената информационна служба.
Премиерът Борисов каза, че ако тези над 2 млрд. лв. бъдат признати от правителството и съответно платени, това означава, че сме излъгали Брюксел и незабавно трябва да се оттеглим от еврозоната.
Щом случаят вече е поет от прокуратурата, значи има основания да се направи проверка. Магистратите имат инструментариума да могат да разберат по кои договори, за които бюджетът дължи пари, има престъпни нередности. В условия на криза да се хвърлят пари за несвършена работа или за безумни проекти (като прочутите 22 километра път, който излязъл на държавата 222 млн. лева) си е направо престъпление.
Не е тайна, че всяка власт досега у нас е работила със свои дружества, независимо дали те са наричани „дружески кръг“ или „обръч от фирми“. В този смисъл и инициативата на кабинета, от която започнаха прокурорските проверки, заслужава подкрепа. Точно затова обаче тя задължава двойно сегашната власт. Първо, защото с разкриване на истината трябва да се стигне докрай, и второ, защото това правителство няма правото да допуска грешките на предшествениците си.

Станете почитател на Класа