В борбата с корупцията няма „свои“ и „чужди“

Прокуратурата повдигна обвинение срещу здравния министър Божидар Нанев за неизгодни сделки, с които като длъжностно лице той е ощетил държавата с над 2,4 млн. лева. Така Нанев стана първият действащ министър в новата ни история, който официално бе обвинен за злоупотреби.
Часове след избухването на скандала премиерът Бойко Борисов каза, че очаква от разследвания министър сам да освободи поста си, а самият Божидар Нанев подаде оставка. Само преди 2 седмици Борисов се зарече, че ще бъде безкомпромисен към всички, които злоупотребяват с власт, дори и към своите. Тогава министър-председателят заяви, че „вече се правят някои неща, за които знаят, че съм много против“.
Категоричната позиция на премиера му прави чест. Дори министър Нанев да се окаже невинен, той няма моралното право да остане в кабинета. Въпреки че по някои въпроси правителството „играе танго“ в борбата с корупцията, то демонстрира твърдост. В тази битка няма „свои“ и „чужди“, а само такива, които ясно са избрали от коя страна на барикадата ще застанат. Важно е как ще продължи войната, която правителството започна. Ако кабинетът „Борисов“ продължи да отстоява твърдата си позиция към злоупотребите с власт, скоро трябва да видим и реалните резултати от нея.

Станете почитател на Класа