Николай Кокинов, градски прокурор на София: Няма недосегаеми за прокуратурата

Няма нищо по-естествено от това да разследваме престъпления и нямаме двойствен критерий и никакви ограничения. В тази държава е крайно време да се разбере, че няма недосегаеми. Това е наше задължение, така че разследванията срещу бивши и настоящи управляващи ще продължат.
Не е съвсем точно твърдението по повод обвинението на здравния министър Божидар Нанев, което му повдигнахме във вторник, че досега не се сме занимавали с действащи управляващи. Мога да припомня няколко конкретни случая.

Трима министри под прицел

Разследването срещу бившия земеделски министър Валери Цветанов започна още през февруари миналата година, когато на власт беше правителството на тройната коалиция. Същото важи и за разследването срещу бившия шеф на Държавната агенция по горите Стефан Юруков, което започна по същото време. Това се отнася и за бившия социален министър Емилия Масларова. Разследването срещу нея стартира пак по това време. Затова смятам, че не е коректно да се твърди, че едва ли не, когато някой падне от власт и дойде друг, ние се събуждаме.
Безспорно е, че в настоящия момент има по-добра дефинирана воля от страна на новото управление, а когато институциите работят в синхрон, се получават и по-добри резултати. Факт е. Не може да се отрече, че сега има и повишена активност от страна на МВР. Буквално всеки ден се правят разработки, реализират се акции, операции. Това е неоспоримо.
Разбира се, що се отнася до събирането на доказателства от МВР, като прокурор винаги ще искам още повече. Същевременно човек трябва да бъде и самокритичен. Необходимо е непрекъснато да се повишава качеството на работата ни. Не може да стоим на пиедестала на самодоволството и да твърдим: „Ние стигнахме дотук, повече няма да се учим, няма защо да се развиваме.“ Не бива да забравяме, че винаги може и по-добре.

Не го правим заради доклада на ЕК

Честно казано, нямам представа дали повдигнатото обвинение срещу министъра на здравеопазването в оставка Божидар Нанев ще бъде включено в годишния доклад на Европейската комисия, който се очаква през лятото. Но мога с ръка на сърцето да заявя, че ние не разследваме и не повдигаме обвинения заради докладите на ЕК. Така се е получило във времето, че повдигането на обвинението срещу Божидар Нанев е станало сега. Можеше да се случи и след три месеца, можеше и след публикуването на годишния доклад, можеше и по-рано. Просто фактът е, че сега е дошъл моментът. Ако те искат да го отбележат в доклада, да го направят, ние просто си вършим работата.
Разследването срещу Нанев започна преди няколко месеца, защото сключването на един договор не става от днес за утре. Все пак има подготвителни действия, някаква комуникация, но нека не уточняваме колко време преди да бъде формално подписан договорът между Министерството на здравеопазването и фирмата, ние сме имали информация, че нещо не е както трябва. Не желая да коментирам конкретно дали сме използвали специални разузнавателни средства при случая с Божидар Нанев. Мога само да кажа, че сме използвали целия инструментариум, който законът ни позволява. Констатирали сме нарушение и сме реагирали. На този етап сме се фокусирали само върху тези два договора за доставка на антивирусни препарати „Тамифлу“. След като купуваш на една цена продукт, а има и по-ниска оферта за него, нормално е да се смята, че е
извършено престъпление. В крайна сметка говорим за разлика в цената от
два милиона и половина лева. Това са народни пари и човек трябва да ги харчи с внимание и отговорност. Ако имаше доказателства за лично облагодетелстване на Божидар Нанев, той щеше да получи и друго обвинение. Работим по въпроса да установим такава връзка. Ако не я установим, ще се задоволим само с това обвинение.
Още от първия ден, когато застъпи в длъжност, премиерът Бойко Борисов посети прокуратурата и заяви, че няма да има чадър над който и да е от неговите служители, чиновници и администрация, когато го уловим в извършване на престъпление.
Прокуратурата е институция, която е между МВР и съда, затова се опитваме да внесем спокойствие и в двете страни. Искаме да се разсъждава балансирано, без напрежение.

Станете почитател на Класа