Министрите нямат право да са плахи

Бившият министър на здравеопазването Божидар Нанев е бил малко плах с реформите в сектора, затова и от заместника му ще се очаква да бъде по-решителен в тази насока. Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов.
Очаква се името на новия здравен министър да стане ясно в сряда. Който и да заеме поста, със сигурност го чака много работа - заради неотложните реформи в сектора, заради напрежението в съсловието и не на последно място – заради оставката на Нанев, която ще си остане сериозно предупреждение за наследника му.
Като например, че реформите в здравеопазването трябва да спрат да започват отначало с всеки нов министър, а да се градят на добре подготвена национална стратегия. Фактът, че самият премиер ясно заяви, че бившият му министър е бил „малко плах“, е знак, че вече има и ясна политическа воля промените в сектора да се осъществят.
В интерес на истината оставката на Божидар Нанев дори малко позакъсня. Именно на министрите със социални ресори най-често им се налага да скачат в дълбокото и да обират най-много негативи от непопулярните решения. Със сигурност новият здравен министър, който и да е той, отлично знае това. Както знае, че няма право на грешки и отстъпления.

Станете почитател на Класа