Извънредният и пълномощен посланик на България в Скопие връчи акредитивните си писма

Скопие /КРОСС/ Посланикът на Република България в Скопие Раковски Лашев връчи акредитивните си писма на президента на Република Македония Гьорге Иванов.

Македония и България, като добри съседи, споделят еднаквите ценности на мира, свободата, демокрацията и просперитета в региона и извън него, заяви президентът Иванов в своето приветствие. Държавният глава на Република Македония подчерта важността на намирането на ползотворни форми за разширяване на взаимните икономически отношения в интерес на благосъстоянието на гражданите на двете държави. Президентът Гьорге Иванов изтъкна стремежа на Република Македония за членство в НАТО и в Европейския съюз като изрази убедеността си, че и занапред България ще продължи с подкрепата си за постигането на тези цели на неговата държава.
В словото си посланик Лашев потвърди подкрепата на Република България за процеса на интеграция на Република Македония в Европейския съюз и НАТО. Той изрази готовността на нашата страна да продължи да споделя своя значителен опит в европейската и евроатлантическата интеграция с Македония. Българският дипломат изтъкна, че съществуващият политически диалог между Република България и Република Македония, на основата на Декларацията на министър-председателите от 1999 г., е значително постижение и изрази увереност, че подписването на предложения от българска страна Договор за приятелство и добросъседство ще даде нов тласък на отношенията и ще бъде израз на споделяните от нас общи европейски ценности.
Посланик Лашев подчерта символичното значение на времето на провеждане на церемонията - в навечерието на честванията в Република България и в Република Македония на 107-та годишнина на безсмъртното дело на Илинден. Той подчерта, че достойна проява на преклонението ни към подвига и саможертвата на героите на Илинден, ще бъде общото отбелязване на годишнината от въстанието.

 

/ДК/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа