Тихомир Стойчев: Не одобрявам силовите мерки

София /КРОСС/ "Аз лично не одобрявам силовите мерки и особено това, което излиза на публично равнище като резултат. Преди години имаше едно понятие - превенция на престъпността, за което вече няколко правителства не говорят. Просто във времето на политическия и икономически преход на България, това понятие отиде в забвение". Това заяви в интервю за Информационна агенция КРОСС Тихомир Стойчев - бивш директор на ЦСБОП.

Той посочи още: "За всяко конкретно задържане трябва да има оперативен план и план за реализация. Една от големите грешки сега е, че тези планове, особено за реализация по вече работени оперативни дела не се съгласуват със Следствието и Прокуратурата. МВР си играе прекомерно много на конспирации".


Според него, в момента служителите на МВР работят при условията на свърхнатовареност, при липса на материална база на достатъчно съвременно равнища. Стойчев посочи и още недостатъци, които пречат на МВР в борбата с престъпността ефективна: "Средствата за намиране, фиксиране и изземване на годни следи от какъвто и да е било характер са твърде остарели. МВР продължава да работи с едни средства, които са били познати още от 19-ти век и са твърде далече от съвременните изисквания и средства, с които разполагат полицейските органи в други държави, включително от ЕС и НАТО, към които принадлежим и ние".


В заключение той обобщи: "В недостатъчна степен се включват и структурите на гражданското общество в обсъждането и провеждането на мерки по отношение на противодействие на престъпността. Не бива да разчитаме само на МВР, да го корим него и да хвърляме отговорността върху него или да хвърляме отговорността за това на министър-председателя".

 

 

/ДК/

 


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа