Караджова инициира среща за решаване на проблема с водоснабдяването на Перущица

София /КРОСС/ По инициатива на министъра на околната среда и водите Нона Караджова днес се състоя оперативна среща с участието на зам.-министъра на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма Марий Косев и представители на Министерство на земеделието и храните, на "Язовири и каскади"- НЕК и "Напоителни системи" ЕАД във връзка с проблема с питейно-битовото водоснабдяване на гр. Перущица, съобщиха от Министерство на околната среда и водите.

Бяха взети решения за преодоляване на кризата в краткосрочен и средносрочен аспект:

От утре, 6 август 2010 г., Централно диспечерско управление на НЕК извънредно ще изпуска допълнителни водни количества от язовир "Кричим" за осигуряване на минимално допустим отток на р. Въча, с цел отводняване терасата на река Въча в района на кладенците за питейно-битово водоснабдяване на Перущица.
Съвместна работна група на 9 август 2010 г. ще направи проверка на място на техническите съоръжения на "Напоителни системи" на водохващането от река Въча, след което при необходимост ще се предприемат ремонтно-възстановителни дейности;
До края на месец август ще се извършват режимни наблюдения на кладенците за питейно-битовото водоснабдяване

На срещата беше обсъдена възможността да се монтира турбина на съществуващите ВЕЦ-ове под язовир Кричим в дългосрочен аспект, която да преработва водата за осигуряване на минимално допустимия отток в реката.

Бе потвърдено, че титулярите на разрешителни по Закона за водите трябва стриктно да спазват поставените условия в тях, за да не се допускат предпоставки за нарушаване на придобити права.

Взето бе решение ВиК-та да предупреждават своевременно МОСВ и Басейновите дирекции за понижаване на нивата в кладенците за питейно-битово водоснабдяване с цел предприемане на адекватни мерки по управление на водите в района.

/КП/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа