Свидетел разказал за атентата срещу Борисов

София /КРОСС/ Основният свидетел срещу групата на "Килърите", затворникът Борислав Йорданов, е дал информацията, че бандата е планирала атентат срещу премиера Бойко Борисов, съобщава  "24 часа". Това бе потвърдено неофициално от полицейски източници.

В сряда зам. главният прокурор Бойко Найденов заяви, че според оперативни данни Килърите се готвели да изпълнят мокра поръчка срещу министър-председателя. Йорданов, който излежава присъда за изнасилване на дъщеря си, е сред основните свидетели срещу хората на Пешо Сумиста. В разпита си пред съдия той разказал, че Янко Попов - Туци се свързал с него преди 2 г. Дал му пушка, пистолет и 4000 лв. да убие самоковския бос Юри Галев. Обещал още 10 хил. евро, когато изпълни поръчката.

После се отказал, като върнал пушката, защото "не била точна". Според Йорданов след отказа му Туци се обърнал за помощ към сумиста Петър Стоянов-Вожда, чийто кум бил сръбският наркобос Сретен Йосич. Туци знаел, че и Йосич "има някакъв конфликт" с Галев и иска да го убие, твърдял свидетелят.

В мотивите си във вторник съдия Христина Михова изтъкна, че дори и да е вярно, че Вожда е приел поръчка на Сретен Йосич за Юри Галев през 2008 г., това не значи, че е бил замесен в атентата 2 г. по-късно.

В беседите си с полицаите Йорданов освен за убийството на Галев разказал, че групата планирала и атентат срещу премиера Борисов. На свидетеля било предлагано от Янко Попов-Туци и Петър Стоянов-Сумиста да стреля по Бойко Борисов.

Йорданов обаче отказал. Той чул, че поръчителят бил сръбският мафиот Сретен Йосич, известен като Йоца Амстердама. Причината била старата омраза на Йосич към Борисов, който като главен секретар на МВР през 2002 г. ръководеше операцията по задържането на сръбския мафиот в София.

По-късно се писа, че за свободата му била предлагана сумата от 3 млн. долара. Публикации сочеха, че посредник в това начинание е бил бившият бос от СИК Милчо Бонев-Бай Миле. Той бе разстрелян на 30 юли 2004 г. с още петима в ресторант "Славия". След убийството му се появиха версии, че това е отмъщение на сърбина за несвършената работа по освобождаването му.

Според МВР Йосич бил кум на Петър Стоянов-Вожда. Адвокатът му николай Беров обаче отрече това.

Един от Килърите - Васко Кеца, е бивш охранител на Бай Миле, ранен при първия атентат срещу него. Другата сръбско-българска връзка в групата е самоковският бизнесмен Янко Попов-Туци.

Той се води поръчител на убийството на Галев. Според полицейската информация чест гост в заведението му "Черният тигър" в курорта Боровец е бил Сретен Йосич, с когото били големи приятели. Според запознати Попов е подставено лице на семейството на Бай Миле.

Реалният собственик на заведението и други имоти в Боровец на Туци, била съпругата на Бай Миле Силвия Панагонова, чиято сестра е кума на Петър Стоянов, твърдят самоковци, пред "24 часа".

Силвия бе избрана в края на 2006 г. за изпълнителен директор на акционерното дружество "Вилни селища-Боровец", а сестра й Ива бе шеф на борда на директорите. Дружеството, в което сестрите имаха 80% дял, а министерството на икономиката останалите 20%, притежаваше двата комплекса "Ягода" и "Малина в курорта.

Според публикации в пресата Силвия Панагонова била и собственик на заведението "Чайна" до ски пистата "Червено знаме".

При ареста на Пешо Сумиста полицейски източници заявиха, че той е работил за Маргините и Бай Миле, допреди да се скарат. Движел бизнеса им в Студентски град.

Както "24 часа" писа, на 17 юли, близки до Маргините са присъстали на тайна среща в хотел King George Palace в центъра на Атина.

На нея били още издирваните Христофорос Аманатидис-Таки и Красимир Каменов-Къро. Темата била физическото отстраняване на премиера Бойко Борисов заради "полицейския натиск" върху тях.

На нея били още издирваните Христофорос Аманатидис-Таки и Красимир Каменов-Къро. Темата била физическото отстраняване на премиера Бойко Борисов заради "полицейския натиск" върху тях.

Това е втората заплаха за живота на Борисов.

През август 2003 г. Сретен Йосич издава смъртните присъди на Бойко Борисов и Коос Плоой, шеф на прокуратурата в Амстердам. Тази информация идва в България от Страната на лалетата, Йосич бил издаден от албанец. След получаване на сигнала на Калотина е задържан шиптърът Феньо Топчагич с два гранатомета.

С тях по оперативни данни е трябвало да се стреля срещу служебната кола на Борисов, който тогава бе главен секретар на МВР.

Полицията проверява връзка на Килърите с други неразкрити до момента убийства. Едното е на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Другите две убийства са на Румен Пешев-Швейцареца на 8 декември 2006 г. и на търновския адвокат Петър Лупов преди 1 г. Швейцареца бе съдружник с Бай Миле в две фирми. Твърди се, че Борисов е бил предупреден именно от Швейцареца за готвен атентат срещу него.

Около Лупов изплува сянката на търновски бизнесмен, когото адвокатът защитаваше в спора му срещу ДЗИ банк.

Въпросният бизнесмен бил личен приятел с Петър Стоянов-Сумиста, който често му гостувал в старата столица.

Около 500 единици техника, сред която мобилни телефони, части за тях и 200 SIM карти са намерени и прибрани от полицията при акцията срещу Килърите, разказаха разследващи. По част от предплатените карти са били засечени участниците в групата.

Назначени са 20 технически експертизи на карти, намерения автомат "Калашников" и мобилни телефони. Очаква се те дадат още доказателства срещу групата на Сумиста, твърди още "24 часа".

/КП/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа