С концерт в памет на легендарната Леа Иванова в Банско стартира джаз феста

Банско /КРОСС/ С концерт в памет на легендарната Леа Иванова снощи в Банско бе поставено началото на 13-тото издание на Международния джаз фестивал, съобщи "Е-79".

И тази година в курорта пристигнаха хиляди ценители на джаз музиката. В следващите 7 дни те ще имат възможността да се срещнат със световноизвестни изпълнители от четири континента.

Приятна изненада за феновете на джаза бе предфестивалната вечер, организирана в памет на Леа Иванова по повод 25 години от смъртта й. Песните й припомни популярната във Финландия и Швейцария гласовита българка Мери Танева.
"Аз нямах удоволствието да я познавам лично, но харесвам това, което тя правеше и затова реших с голямо удоволствие да направя един мейк на нейните песни", каза Мери Танева.
От година на година джаз фестивалът придобива все по-големи мащаби. Банско има всички предпоставки за джаз столица, категорични са организаторите.
"Когато създадох този фестивал, казах, че ще го направя по-голям от Монтрьо. Това няма да стане за 13 издания естествено, но след 20-25 издания това ще се случи", категоричен е директорът на феста д-р Емил Илиев.
"При тази криза, когато се провалят фестивали или се стесняват до минимум като време, Банско става като център може би на джаза. Много се радвам, че тук, както винаги виждам тази прекрасна публика", похвали организаторите и популярната Ялдъз Ибрахимова.
Световноизвестните имена Бианка Моралес и Соломон Бърк са само част от програмата на джаз фестивала. Сред най-очакваните звезди е световно известният музикант Аксел Цвингенбергер, признат за буги-вуги пианист №1 в света.

/КП/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа