От старото - ново

Старите пластмасови шишета стават и за лампи

Берлин, Германия /КРОСС/ Известно е, че опаковките за многократна употреба щадят околната среда. Въпреки това еднократните опаковки са далеч по-предпочитани от германците, коментира "Дойче веле". Ето защо:

Пътят на бутилките за многократна употреба изглежда така: от бутилиращото предприятие, през търговеца, до потребителя, след което обратно - от потребителя, през търговеца, към бутилиращата фирма. След изпразването на бутилките те се връщат, за да могат след измиването и изсушаването да бъдат напълнени отново. Средно едно такова стъклено шише може да се използва около 50 пъти, а при пластмасовите има 25 цикъла.

Новото си е ново

Еднократните шишета - както личи и от името им - могат да се използват само по веднъж. Но материалът, от който са произведени, подлежи на преработка и може отново да влезе в употреба, без непременно от него пак да се правят пластмасови шишета. Преценките на експертите са, че новопроизведените пластмасови шишета за еднократна употреба съдържат около 25% преработена пластмаса, т.е. не може да се говори за затворен кръг, в който всяко старо шише се превръща в ново.

От многократните опаковки има най-голяма екологична полза

Както отбелязва Карл Таск, шефът на едно от предприятията за минерална вода в Германия - "Родиус", при еднократните шишета клиентите всеки път получават чисто нова опаковка. А и пълненето на този вид бутилки излиза по-изгодно. В "Родиус" производството на вода в бутилки за еднократна и за многократна употреба върви паралелно, но напоследък клиентите предпочитат еднократните опаковки.

Евтиното за сметка на полезното

Всъщност тази тенденция в Германия започва от 90-те години. Оттогава все повече напитки се продават в еднократни опаковки. За които потребителите плащат по 25 цента, като тази такса е въведена с идеята да се укрепи системата на многократните опаковки и паралелно да се насърчи връщането и рециклирането на еднократните шишета. Но делът на многократните опаковки продължава да намалява - вместо заложените по закон 80%, само към половината от всички напитки се предлагат в такива опаковки. Интересът към еднократните шишета все повече расте.

Все пак защо еднократните опаковки са предпочитани? Един студент казва, че за него решаваща е по-ниската им цена, други ги смятат за много по-практични от многократните. Значителна роля оказва и фактът, че големите вериги супермаркети предлагат напитките почти само в еднократни опаковки. Междувременно в състава на еднократните опаковки са предприети значителни подобрения - те са станали, например, по-леки. Но както изтъкват от Федералната служба за околна среда - именно от многократните опаковки има най-голяма екологична полза. Благодарение на тях може да се намали разходът на суровини, което означава и изхвърлянето на по-малко въглероден двуокис във въздуха.

/КП/

 


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа