Фестивалът на народните носии в Жеравна

София /КРОСС/ Всяка предпоследна седмица на август се провежда фестивалът на фолклорната носия в Жеравна. Това съобщи по БНР уредникът на етнографския музей Веселин Нягулов. На него можете да видите изпълнения на майсторите на нестинарски игри, на различни фолклорни състави, кукери от цялата страна, както и на самобитни занаяти. Всеки може да опита и традиционните ни гозби. Единственото задължително условия за участие във фестивала е да бъдете облечени в автентична носия от миналото.


"Жеравна е едно най-райските кътчета на България. Освен с празника на носиите, ние имаме какво да покажем. Преди повече от 250 г. в Жеравна се изграждат къщи, някои от които със своята планова структура и архитектурно-художествени качества надрастват своето време и са ненадминати образци на българската възрожденска архитектура. Днес са запазени 172 дървени къщи, като всяка една от тях е паметник на културата", казва Нягулов.

Жеравна е обявена за архитектурен резерват, най-големият в България и един от 100-те национални туристически обекта. Не случайно със своята архитектура Жеравна е смятана за едно от чудесата на българския майстор-строител. Пример е къщата на Сава Филаретов, къщата на Руси чорбаджи, къщи които днес са превърнати в музейни експозиции и всеки може да се запознае с бита на българите, с душевността им през времето на Възраждането.

Други интересни места, които предлага Жеравна са училището и църквата. Училището е построено през 1867 г., и в момента е художествена галерия. Тук още в началото на 18 век, наред с красивите къщи били построени и красиви чешми с поетични надписи, а в 1828 г. са обновили и църквата си, която е превърната в един шедьовър на възрожденската архитектура и изобразително изкуство.

/АС/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа