Общините ще могат да кандидатстват за средства за пречиствателни станции

София /КРОСС/ Управляващият орган на Оперативна програма "Околна среда" отправи покана до 36 общини за кандидатстване по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подготовка и изпълнение на инвестиционни проекти за пречиствателни станции за отпадъчни води и канализационни системи към общински администрации с над 10 000 еквивалент жители, съобщиха от Министерство на околната среда и водите.

Това са общините, посочени в списъка "Подход и методология за подбор на проектите по приоритетна ос 1 на оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013" http://ope.moew.government.bg/bgreferences, приоритетни за финансиране според европейското законодателство за пречистване на градските отпадъчни води.

Процедурата предвижда финансиране на проекти за изграждане, рехабилитация и модернизация на пречиствателни станции за отпадъчни води (ПСОВ), изграждане, рехабилитация, реконструкция и модернизация на канализационни мрежи и водоснабдителни мрежи там, където трасето им съвпада с това на канализацията.

Проектните предложения могат да бъдат представяни до 01.11.2010 г., 31.01.2011 г. и 30.06.2011 г. Експертни работни групи ще се разглеждат предложенията за проекти след изтичане на всеки от сроковете. Общините следва да планират подготвителните и строителните работи така, че те да приключат не по-късно от 31 декември 2014 г. Според приетото в началото на август т.г. решение на Министерския съвет след одобрение на проектите, общините имат право да поискат аванс в размер до 35%.

Общият размер на финансовите средства, които се предвижда да бъдат предоставени за агломерациите над 10 000 еквивалентни жители по настоящата покана, заедно с отправената в края на юни 2010 г. покана, е в размер на 1 200 000 000 лева. С това в голяма степен се покриват най-спешните нужди с оглед постигане на изискванията на законодателството в областта на околната среда за всички 124 агломерации.

Общините, които желаят да направят консултация с експерти от Управляващия орган на оперативната програма за подготовката на проектите, могат да заявят участие в рамките на приемния ден на ОПОС, който се провежда всеки четвъртък от 14.00 до 17.00 ч. в сградата на МОСВ на бул."Мария Луиза" № 22. Желаещите да участват трябва да заявят това на адрес: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , като предварително изпратят въпросите си и данни за контакт на посочения електронен адрес в срок до един ден преди срещите.

/КП/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа