Американски блуграс оркестър на турне в България

София /КРОСС/ "Дъст Бъстърс" - американски блуграс оркестър от Ню Йорк, със специалното участие на Бетси Плъм от групата "Каламити Джейнс", пристига в България в края на август за поредица от концерти на черноморското крайбрежие и в София, съобщиха от Посолството на САЩ у нас.

По специална покана на Посолството на САЩ в България "Дъст Бъстърс" ще вземе участие в събития и концерти на Бургаския международен фолклорен фестивал на 26 и 27 август и ще изнесе самостоятелен концерт на фестивала на изкуствата "Аполония" на 29 август в Созопол. Оркестърът ще има също така безплатен концерт на 31 август от 18 часа на Лятната естрада в Борисовата градина в София, като откриването ще направи българската формация "Лили ъф дъ Уест".

Талантливите млади музиканти от триото, представляващо "Дъст Бъстърс" - Уокър Шепард, Крейг Джудълман и Ели Смит, - работят в нюйоркския квартал Бруклин. Те се запознават преди години на концерти с участието на звезди като Ленард Коен от "Ню Лост Сити Рамблърс" и Питър Стампфъл от "Холи Модъл Раундърс". Свирят на разнообразни, утвърдени с времето инструменти: банджо, манджо, бантър, цигулка, кани и лъжици, като изпълняват традиционен американски "блуграс" и струнни произведения, станали популярни в Америка през периода 1920-1940 г. Изпълнителите смятат, че тяхната музика не може да бъде отнесена към определена категория или жанр. Може би музиката им би могла да бъде описана най-точно като фюжън между шотландско-ирландската и африканската музика. Корените на този вид музика се намират в Апалачите, в западните щати и в далечния Юг и датират от най-ранните колониални времена до края на Втората световна война.

/КП/

 


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа