Котараци-леваци

Най-важните движения котараците извършват със своята лява лапичка

София /КРОСС/ "Добър въпрос" - в тази рубрика, от която ще Ви предложим няколко любопитни епизода, сме подбрали многобройни въпроси от всекидневието. Сигурно и вие сте си ги задавали, но може би все още не знаете верните отговори.

Защо растенията избуяват, когато им говориш?

Когато говори, човек издишва въглероден двуокис, който ускорява растежа на цветята и другите растения. Италианският невробиолог Стефано Манкузо доказва освен това, че звуковите вълни въздействат върху фини мембрани в листата, а това допълнително ускорява растежа, съобщава "Дойче веле".

Кой определя различните международни празници?

Почти всеки ден в годината е посветен на нещо. Има дори Ден на целувката и Ден на влажните региони. Най-известните международни празници и мемориални дати се определят от ООН. Държавите-членки на Световната организация правят своите предложения, а после Общото събрание гласува. Така бяха определени например Световният ден за борба срещу СПИН и Денят на човешките права, който беше и първият от общо 80 мемориални дати, обявени от ООН. Тази година към списъка ще се прибави Международният ден в памет на Нелсън Мандела. На практика обаче всеки може да обяви някаква мемориална дата. Денят на целувката например е обявен по инициатива на германските здравни каси, които чрез него подсещат хората, че ласките и нежностите са много здравословни.

Откъде се появява прахта в домовете ни?

Произходът й отчасти е романтичен, отчасти стряскащ. Прахта е най-вече космически прах от Вселената. Микроскопични частици от експлодирали звезди и метеорити напрекъснато се сипят над земята, по нашите писалища и дори в леглата ни, където се смесват с частици от други материи. Между другото, сериозна част от домашната прах се състои от микроскопични частици умряла човешка кожа, която непрекъснато се лющи от телата ни.

Защото моретата са солени, а реките - сладководни?

В скалните образувания по цялата земя се съдържа много натриев хлорид, сиреч - готварска сол. Валежите я размиват и така тя попада в потоците и реките, но там концентрацията е толкова малка, че не се усеща на вкус. Когато обаче реките се влеят в моретата, концентрацията на сол постепенно се повишава, понеже морската вода се изпарява много по-интензивно под слънчевите лъчи. А солта не се изпарява - тя остава във водата.

Има ли и животни-леваци?

Да, специално при котките е установено, че едната предна лапичка винаги е по-силна и по-активна от другата. Най-сложните и важни движения, например когато ловят мишки или риба, котараците обикновено извършват с предната лява лапичка. И обратно: женските котки предпочитат да работят с предната дясна лапичка, установили учени от Унвиверситета в Белфаст.


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа