Въвеждат "Синя зона" от 1 септември в Бургас

Бургас /КРОСС/ От 1 септември в Бургас се въвежда "Синя зона". Тя обхваща район в супер центъра на града между улиците "Сан Стефано", "Демокрация", "Булаир", "Иван Вазов" и "Христо Ботев" /виж картата долу/ с общо 684 броя паркоместа, предаде Burgasnews. В този брой са включени места за служебен абонамент, места за инвалиди и таксита. На улиците и площадите - общинска собственост, които влизат в този район, се въвежда режим на платено преференциално паркиране на автомобилите на хората, които са с постоянен адрес в зоната. Собственици на превозни средства или лица, ползващи автомобили на друго правно основание, живущи по постоянен адрес на тези улици, имат право да паркират в тази зона в близост до постоянния си адрес, в квартала по прилежащите улици, а за живеещите на пешеходни зони - по пресечните улици.

Паркирането става само с винетен стикер, който предоставя правото за ползване на режима на платено преференциално паркиране по постоянен адрес. Винетните стикери задължително съдържат герба на Община Бургас; холограмен знак; пореден номер; надпис "Синя зона винетен стикер"; условия за паркиране. Винетният стикер се залепва на видно място на долния ляв ъгъл на предното стъкло на автомобила, по начин, даващ възможност за осъществяването на контрол. Правото се ползва за 1 /един/ автомобил на жилище. Годишната такса е 43.20 лв. с включен ДДС. Винетен стикер не се издава на лица притежаващи място за паркиране или гаражна клетка в урегулирания поземлен имот, на който е постоянния им адрес или са променяли предназначението на такива помещения. Заявление за издаване на винетен стикер се подават по образец до директора на ОП "Спортни имоти, паркинги и гаражи" след 1 септември.

В "Синята зона" се въвежда и "Служебен абонамент", за което се заплаща такса - 200.00 лв. с ДДС на месец. Паркирането на коли с такъв абонамент става само в работни дни и часове от 08:00 до 19:00 часа. Местата за "Служебен абонамент" се определят от Общинския съвет, който одобрява и схемата. /виж обхвата на "Синя зона" долу/. За ползване на режим на платено паркиране "Служебен абонамент" се подават заявления до директора на ОП "Спортни имоти, паркинги и гаражи", съдържащи: надлежни документи за вписване като юридически лица в съответния съдебен или друг вид регистър; удостоверение за липса на задължения към Община Бургас и нотариален акт за собственост или договор за наем.

Хората с увреждания ползват места за безплатно преференциално паркиране. Броят, разположението и обозначаването на местата за преференциално паркиранена ППС, превозващи хора с увреждания също може да видите по-долу в схемата. Местата за паркиране се обозначават с пътен знак Д21 "Инвалид" и с плътна пътна маркировка с изобразен международния символ "Инвалид". На преференциално паркиране подлежат лица, които вследствие на увреждането не могат да се придвижват без използването на инвалидна количка, ортопедични апарати, външни протези, патерици или чужда помощ. Към тази група се приравняват и лицата с определен процент на трайно намалена работоспособност, както и лица с пълна двустранна слепота, а също и лица с определен процент на трайно намалена работоспособност. На тях се издават карти за преференциално паркиране за срок до 3 години, но не повече от срока на експертизата на ТЕЛК, НЕЛК, ЦТЕЛК.

Паркиране чрез SMS самотаксуване е друга услуга, която общината въвежда за "Синята зона". Клиентите на Българските Мобилни Оператори могат да заплатят престоя си в Синята зона чрез изпращане на SMS, съдържащ държавния регистрационен номер на автомобила, на кратък номер 1356. С един SMS се заплаща 1 час престой. Стойността на самия SMS се определя в съответствие с конкретния тарифен план към Мобилния Оператор. SMS-ът трябва да бъде изпратен веднага след паркиране на автомобила върху паркомясто в "Синя зона". Системата автоматично ще върне отговор по SMS за статуса на заявката за паркиране. Няколко минути преди изтичане на заплатеното време, ще получите подсещащ SMS, че трябва да заплатите отново или да напуснете зоната. В случай, че водачът изпрати SMS преди изтичане на времето, автоматично се удължава времето за паркиране с още 1 час.

При съобщение за невъзможност за таксуване SMS, трябва да си изберете друг начин на заплащане на престоя си, например с предварително закупен еднократен талон, или с талон от паркинг автомат Presto 600. Паркирането с гласово таксуване е същото както и със SMS таксуване, с тази разлика че паркиращия вместо да изпраща SMS се свързва с оператор. Стъпките за извършването на тази услуга са следните: Паркиращия се обажда на кратък номер 1356; Посредством оператор той продиктува номера на автомобила, който ще паркира. Системата за гласово таксуване, таксува номера, от който е извършено обаждането и му изпраща SMS с примерно съдържание: "Vie uspeshno zaplatihte parkirane na avtomobil A1234BC do 10:56 na 15.09.2010. BZ BURGAS"
Пет минути преди изтече времето за паркиране, системата изпраща напомнящ SMS за изтичащо време, и възможността на удължаване на паркирането с още едно гласово обаждане, или друг вид таксуване.

Желаещите да паркират в "Синята зона" могат да го направят и с предварително закупен еднократен талон. Те се продават в търговската мрежа, от служители на Община Бургас или друго място, където ще бъдат предлагани талони. Началото на паркирането се отбелязва чрез трайно задраскване с неизтриваемо средство или перфориране на месеца, деня, часа и минутите. Попълненият талон се поставя зад предното стъкло на таблото на автомобила от страната на водача, така че отбелязаното върху талона да се вижда ясно и отчетливо от вън.

В града ще има и паркинг автомати Presto 600, от които също ще могат да се купуват талони. Паркинг автоматите са разположени на удобни за целта места в конкретния район на зоната. Паркинг автомата позволява на паркиращия да избере от предварително програмирания автомат времетраенето на престоя си, да заплати престоя си и да получи разпечатан билет, който да постави зад предното стъкло на таблото на автомобила от страната на водача, така че отбелязаното върху талона да се виждат ясно и отчетливо отвън. Автоматът издава билет с изчислено времетраене точно за сумата, която е въведена. Паркинг автоматът приема както монети, така и предплатени карти, но не връща ресто.

 

/ДК/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа