От ВМРО-НИЕ искат дипломатическа нота до Македония

София /КРОСС/ Във връзка с поредното грубо нарушаване на правата на българските граждани в Македония и по-конкретно започналото недопускане на автомобили с българска регистрация, на граждани с двойно българско и македонско гражданство, на територията на Република Македония, в съобщение до медиите, от ВМРО-НИЕ настояват за спешна дипломатическа намеса на Министерствота на външните работи.

За пореден път, ставаме свидетели на грубо нарушаване правото на самоопределение на българите в Република Македония, които индиректно, а според ВМРО - НИЕ и директно са дискриминирани за двойното си гражданство и за това че притежават автомобили с българска регистрация. В случая ставаме свидетели не само на нарушаване на българските човешки права в Македония, но и на двоен стандарт, тъй като това нововъведено правило не важи за гражданите на Република Македония, притежаващи двойно македонско и албанско гражданство и собственост върху автомобили с албанска регистрация, се казва в съобщението.

ВМРО-НИЕ настоява МвНР, което съществува не само, за да урежда дипломатическите отношения, но и за да защитава правата на всички български граждани, независимо къде се намират те, незабавно да изпрати дипломатическа нота до Скопие и да стартира процедура по разрешаване на проблема в пълната му цялост.

ВМРО-НИЕ заявява, че ще окаже пълна юридическа помощ на всички засегнати от проблема български граждани, желаещи да заведат дело срещу македонската държава за дискриминация по отношение на това, че македонски граждани притежават и българско гражданство.

Надяваме се МвНР да свърши своите вменени от Конституцията задължения, без да се налага политически натиск за това.

/АС/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа