Етичната комисия към ВСС ще проверява действията на прокурор Първолета Никова

София /КРОСС/ Комисията по превенция на корупцията и професионалната етика към ВСС се самосезира днес по повод материали, разпространени от агенция "МЕДИАПУЛ"- Прокурор по делото "Красьо" е в близки връзки с арестуван мафиот и Висши магистрати не виждат проблем в "личните контакти" на прокурор по знакови дела.

Комисията ще изиска всички документи по случая, който ще бъде обсъден на едно от следващите заседания на комисията, съобщиха от ВСС.

Днес "МЕДИАПУЛ" алармира, че градският прокурор на София Николай Кокинов не видял проблем в това, че прокурор Първолета Никова, която е обвинител в делото "Красьо" и делото на братя Галеви, има връзка с обвиняем за сериозни престъпления.Според интернет изданието Рангел Станчев, който е част от разбита престъпна група извършвала рекет, побои, имотни и кредитни престъпления е бил заловен на 26 юни в 8  сутринта в апартамента на Никова в Бургас.

Според източниците на Mediapool арестът на Станчев е станал в 8 сутринта и служителите на ГДБОП са докладвали, че прокурор Никова е натъпкала в устата на Станчев шоколадови бонбони. Тъй като арестуваният е диабетик, по-късно той направил хипогликемична криза и бил откаран в болница.

Това действие на прокурор Никова, което тя не отрича, може да се разглежда като опит за възпрепятстване на правосъдието и излиза извън рамките на "личния" живот на магистрата. Също така с този акт тя е поставила в опасност живота и здравето на Рангел Станчев. В момента той е с по-лека мярка за неотклонение "домашен арест" именно заради здравословните си проблеми.

Според държавното обвинение арестуваният от ГДБОП Станчев е част от организирана престъпна група. Тя включва още Румяна и Светлозар Лолови, Недялко Неделчев и Иван Киманов и е извършвала имотни и кредитни престъпления, както и документни измами, ощетили държавния бюджет. Обвиняемите са оказвали натиск над фирми и лица чрез побои и заплахи за живота.

/КП/

Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа