Ще представят помагало за учители "Управление на околната среда за по-добър живот в училищата"

София /КРОСС/ Новоиздадено помагало за учители "Управление на околната среда за по-добър живот в училищата" ще бъде представено по време на официалното откриване на обучителен семинар за над 30 директори и учители от столицата.
Събитието е на 5 октомври 2010 г., вторник, от 11.00 ч., в сградата на МОСВ на ул. "Уилям Гладстон" № 67, зала Партер.

Участниците в семинара ще бъдат приветствани от заместник-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева и Барт ван Импер - директор на Международния отдел в Министерство на околната среда на Кралство Белгия. Ще присъстват представители на Министерство на образованието и науката, както и на Службата за образование за природата и околната среда на Кралство Белгия.
Изданието е ръководство за директори и учители от първи до шести клас. То съдържа информация и насоки, как специфичните дейности в училището (отопление, осветление, разход на вода, ползване на хартия и други консумативи в учебния процес) оказват влияние върху природните ресурси, какви са конкретните измерения за прилагане в училищната практика на отговорностите за опазване на околната среда и до каква степен те зависят от инициативата на училищната общност и отделните групи в нея - ръководство, учители, ученици, родители.
Изданието е реализирано в рамките на българо-фламандски проект за въвеждане на образованието по устойчиво развитие в българското общообразователно училище, който се изпълнява съвместно от министерствата по околна среда на Република България и Кралство Белгия. Общата му стойност е 35 хиляди евро, изцяло предоставени от белгийската страна, и включва тиражът на изданието и обучението на учители от цялата страна за работа с него.
Помагалото е отпечатано в тираж 800 екземпляра, които ще бъдат разпространени в училищната мрежа в България. PDF версия ще бъде публикувана и на интернет страницата на министерството с цел изданието да бъде достъпно в помощ на всички училища в страната.
Предстои поредица от обучителни семинари с учители и директори на училища в други градове на страната. В рамките на предстоящата седмица, по време на официалното посещение на белгийската делегация, са планирани още две обучения - на 6 октомври, сряда - в Банско, и на 7 октомври, четвъртък - във Враца. Така до края на седмицата пилотно ще бъдат обучени около 150 учители от областите София, Благоевград и Враца.

/КП/



Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа