СЕВ одобри позиции на България

София /КРОСС/ На днешното си 217-то заседание СЕВ одобри проекта на Позиция на България за заседанието на Съвета по Правосъдие и вътрешни работи (ПВР), което ще се състои на 7 и 8 октомври 2010 г. в Люксембург, съобщиха от информационната правителствена служба.

Едни от основните акценти на заседанието на Съвета ПВР ще бъдат дискусиите по предложенията за Директива за условията за влизане и пребиваване на граждани на трети държави в рамките на вътрешнокорпоративен трансфер и Директива за условията за влизане и пребиваване на граждани на трети държави за целите на сезонната заетост. България изразява принципна подкрепа и по двете предложения.
На заседанието на Съвета ПВР ще бъде представено и Съобщение на Европейската комисия до Европейския парламент и Съвета относно преглед на управлението на информацията в областта на свободата, сигурността и правосъдието. Съобщението за първи път представя виждането на ЕК за общите принципи при бъдещото изготвяне на инструменти за събиране, съхраняване и обмен на данни. Документът разглежда правото на достъп до данните в различните инструменти за обмен на информация, което зависи от тяхното естество и предназначение. Като държава-членка на ЕС и предвид бъдещото ни присъединяване към Шенгенското пространство, България активно работи за прилагане на европейските инструменти, които уреждат събирането, съхранението и трансграничния обмен на информация.
Членовете на СЕВ одобриха и проекта на Позиция на Република България за заседанието на Съвет "Конкурентоспособност" на 11 и 12 октомври 2010 г. в Люксембург. Очаква се министрите да постигнат политическо споразумение за приемане на Регламент относно превода на Европейския патент, който ще направи разходите за патент на ЕС много по-ниски, тъй като вече няма да се иска той да бъде преведен на всички езици в Общността. Това ще направи Европейският патент по-конкурентен. Друга точка от дневния ред на заседанието е свързана с представянето от страна на Европейската комисия на Съобщението "Европа като туристическа дестинация номер едно в света: нова политическа рамка за европейския туризъм".

/КП/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа