Празникът на Стара Загора ще започне с Тържествена Света литургия

Стара Загора /КРОСС/ Празникът на Стара Загора - 5 октомври - и тази година започва в 9,00 ч. с Тържествена Света литургия, отслужена в Катедрален храм "Свети Димитър" - за здраве, благоденствие и просперитет на жителите на Стара Загора. В 9,30 ч. ще се състои ритуал по Поднасяне на венци и цветя пред символичния камък за възстановяването на Стара Загора в Парк "Пети октомври", съобщиха от община - Стара Загора.
Точно в 10,00 ч. на площада пред Община Стара Загора започва Военен ритуал за издигане на Националното знаме на Република България, знамето на Стара Загора и на Европейския съюз. Водещият на тържеството-актьорът Ивелин Керанов- представя литературна композиция за Стара Загора и обявява гостите на града за празника.
След приветствието си към събралите се на площада, Кметът на Община Стара Загора за 14-ти пореден път ще връчи ключа на града като един от основните му символи на новоизбрания в самото навечерие на празника Кмет на Млада Загора. Така младите хора ще поемат символично управлението на града в деня на празника. След приветствията кметът на Община Стара Загора проф.Светлин Танчев ще връчи отличията на новия почетен гражданин на Стара Загора - Димитър Рачев /чиято 100-годишнина отбелязахме тази година/. Димитър Рачев бе избран с Решение № 922 на Общински съвет Стара Загора, Протокол № 44 от 30 септември 2010 г..
На фона на камбанен звън към небето ще политнат 131 балони с цветовете на трибагреника /точно колкото години от поставянето на основния камък за възстановяването на града отбелязваме на 5 октомври/.
Празнично шествие в 10,30 ч. от площада пред Общината по булевард "Цар Симеон Велики" ще поведат учениците и гостите от чужбина на СОУ"Железник", след тях са 180-те гости от 18 държави от Европа на Гимназия с преподаване на чужди езици "Ромен Ролан", преподаватели и студенти от Тракийски университет и др.
Празнично детско веселие ще се понесе на площада пред Общината в 11,00 ч., а празничният концерт на СОУ "Железник" - в 15,30 ч. в аулата на училището. В 19,00 ч. започва официалната церемония за откриване на възстановената сграда на Старозагорската опера, след което ще е премиерата на "Кармен" от Жорж Бизе.
ИСТОРИЯ:
На 23 септември 1879 година /5 октомври нов стил/ Алеко Богориди - генерал-губернатор на Източна Румелия - в присъствието на Търновския митрополит Климент, на кмета на Стара Загора Иван Салабашев, на служебни лица и много граждани полага основния камък за възстановяване на Стара Загора. Мястото е в центъра на града, на площада, наречен по-късно с името Богориди, сред неразчистените още разрушения. Днес тук е парк "5 октомври". За бъдещите поколения е оставено послание.
"Днес двадесят третий септемврий хилядо осемстотин седемдесет и девета година след Рождество Христово са положи от собствената ръка на Негово Сиятелство княза Александра Богориди, главний управител на Источна Румелия, този основний камък за възобновление на града Стара Загора в царуването на Всеросийский император Александра ІІ-й Николаевича, в князуването на българский княз Александра І-й Батембергски и в дните на Негово сиятелство княза Александра Богориди, главний управител на Южна България, наречена Источна Румелия, на директора на земеделието, общите сгради и пр. Доктора Вълковича, на Старозагорский префект Нестора Марков, на председателят на Старо-Загорский градский съвет Стефана Стойков Салабашев. Възобновляемия този град Стара Загора ся разсипа, оплени и изгори във времето на Руско-Турската война на 19-ий юли 1877 година от Рождество Христово при нашествието на Турските войски предводителствувани от Сюлейман-паша, при което нашествие ся избиха, исклаха и изгориха до 7850 Българи: мъже, жени и маловъзрастни детчица. Преди разсипването, града Стара Загора броеше до 4419 домове с 25460 души жители, после разсипването останаха 1089 домове с 10650 души.
Това ся написа и положи на съхранение в този основний камък за възпоминание на потомството."
/Два месеца по-рано, на 21 юни /3 юли нов стил/ 1879 г. Алеко Богориди, подписва нарочен приказ със следния текст:
"Като взех предвид желанието на болшинството жители на град Стара Загора, изложено в протоколите на Градския съвет № 3, 21 юний 1879 год; като взех във внимание, че хигиеническите правила тряба строго да се съхранят при построението на новите градове; като взех такожде под внимание, че добрите и широките пътища заедно с доволно построени помещения за общи пазари улесняват търговията и благоденствието на жителите, одобрих плана изработен от инженера Байра...И така, за туряне в действие тоя мой приказ, призовавам градский съвет да вземе под внимание гореказаното мое повеление и да го приложи в действие с крайна правосъдност и без никаква пристрастност.
Префектът на Старозагорский департамент се призовава да покаже съдействието си на Старозагорский градский съвет и строго да внимава за справедливото изпълнение на тоя мой приказ, написан в град Стара Загора в лето от Рождество Христово хиляда осемстотин седемдесет и девето в месец септемврий двадесет и петий ден, в петий месец на управлението ми в Източна Румелия."/.

/КП/

 


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа