Красимир Янков: В Закона за електронната идентификация има вратички за корупция

В Закона за електронната идентификация има заложен механизъм, чрез който ще бъдат ощетени българските граждани, заяви пред komentator.bg народният представител от „БСП лява България" Красимир Янков. Той поясни, че за издаването на карта с електронна идентичност ще бъде заплащано от всички български граждани, като редът за това ще бъде установен с наредба на Министерски съвет. Янков даде за пример Испания, където тази услуга е безплатна за гражданите. "За да няма съмнения относно електронната идентификация, в България тя трябва също да бъде безплатна за хората, като администраторите, които ще я издават, трябва да получават това право при абсолютно прозрачни условия.", обясни пред komentator.bg той.
Не става ясно защо при положение, че след като в закона е записан един администратор на електронна идентификация - дирекция в министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, е необходимо да бъдат установявани нови администратори, този път с подзаконов нормативен акт.

Янков направи паралел със смяната на регистрационните номера на автомобилите преди няколко години, където се оказа, че гражданите са били принуждавани да заплащат за новите номера в пъти по-висока цена от реалната. „При реална цена от 13 лв., хората плащаха на касите в КАТ 75 лв.", посочи Янков. По думите му все пак тази печалба е отивала в държавната фирма „БМВ" ЕООД, която е собственост на МВР, но сега се предвижда, административните услуги по издаването на електронна идентификация да бъдат прехвърлени на външни администратори, определени от министъра на вътрешните работи. „Ние знаем как се избират фирмите около властта. Затова от БСП ще следим много внимателно критериите, по които ще се избират тези администратори", отбеляза Красимир Янков. „Вие знаете колко милиона са българите и какви огромни печалби ще бъдат формирани от администратори, близки до властта, и това всъщност е скандалното", коментира той.

 

коментатор.бг

 

Станете почитател на Класа