Лекари: Създава се политическа медицинска полиция

Соня Стамболийска

Ако бъде създаден медицински инспекторат към Министерството на здравеопазването (МЗ), който да контролира здравните заведения, както е заложено в новия Закон за здравето, ще се обособи политическа медицинска полиция. Това заяви вчера пред журналисти зам.-председателят на Български лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов. Той допълни, че подобен контролен орган няма да е независим, а ще изпълнява партийни и политически цели.
„Инспекторатът се създава за малките лечебни заведения. Министерството е собственик на по-голямата част от най-големите болници в страната, ясно е, че няма да проверява собствените си заведения“, обясни Райчинов. Той коментира още, че БЛС няма да нищо против да се създаде нов контролен орган, който обаче да бъде не към МЗ, а към друга институция като парламента или президента например.
По думите на Райчинов според Закона за здравето медицинският инспекторат ще има правомощия да затваря здравни заведения, да уволнява директори на болници, да проверява здравни осигуровки и още функции, които сега се изпълняват от други контролни органи. „Хората от инспектората ще изпълняват чисто политически поръчки. Те ще могат да разчистят всички здравни заведения и хора, които са им неудобни или излишни, като ще имат тотални права върху здравеопазването“, коментира пред „Класа“ Райчинов. Той обясни, че в Закона за здравето е заложено новият контролен орган да налага санкции в размер до 25 хил. лева, като максималната глоба се налага за неправилно разходване на медикаменти от държавния бюджет. По думите на Райчинов 30% от всяка събрана глоба отива при инспектора, който е заловил нарушението. В момента съществуват няколко контролни органа в здравеопазването – МЗ със съществуващата дирекция за специализиран медицински надзор, здравната каса, регионалните центрове по здравеопазване, РИОКОЗ, съсловните организации и др. „Всички тези институции могат да наложат санкция на определено здравно заведение за едно и също нарушение. Никъде не се казва, че контролните органи не могат да наказват за една и съща постъпка няколко пъти“, коментира още Райчинов.
Според председателя на БЛС д-р Божидар Нанев създаването на медицински инспекторат би било в противоречие някои закони. „Например лечебните заведения се регистрират по търговския закон. Не може да бъде разрешено на инспектората да затвори едно заведение, след като то е юридическо лице“, обясни Нанев. Контролният орган към министерството ще има право и да налага дисциплинарни наказания, с което иззема функцията на работодателя и е в противовес с Кодекса на труда, коментира още той.
Според председателя на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков няма синхрон в законодателството. Той даде пример с това, че НЗОК и медицинският инспекторат ще могат да санкционират болници за едни и същи нарушения.
От своя страна, по-рано вчера министърът на здравеопазването Евгений Желев заяви пред журналисти, че медицинският инспекторат не дублира функциите на касата, както твърдят съсловните организации. „Ясно е, че не всички искат да бъдат контролирани, затова има такива настроения. Медицинският инспекторат е структура, която ще следи не само за финансовата страна на нещата, но и качеството на медицинските услуги“, обясни още Желев.
Подобно мнение изрази и депутатът от ДПС и член на комисията по здравеопазване Хасан Адемов. „Инспекторатът има за цел да осъществява независим контрол. Той няма да изземва функциите на съсловните организации“, коментира пред „Класа“ той. По думите му няма смисъл контролният орган да бъде политически, като основната му роля е да следи за правата на пациентите.

Станете почитател на Класа