Поморие каза „не“ за тръбите на Бургас-Александруполис

Димитър Драганов

Близо 99% от гласувалите на референдум в Поморие отхвърлиха проекта тръбите от петролопровода Бургас-Александруполис да преминават през техния град, стана ясно вчера. Самото допитване бе проведено в събота, когато поморийци отговориха на въпроса: “Одобрявате ли изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис с трасе на тръбопровода и инсталации, разположени на територията на община Поморие?”
В местния вот са участвали почти 15 000 души от общо 23 000, имащи право на глас. Високият процент гласували прави референдума законен. Решението за местно допитване бе взето на извънредно заседание на Общинския съвет в Поморие на 10 април тази година след публичното представяне на проекта.
„Референдумът в Поморие показва, че всяка важна тема за България може да бъде представена по погрешен начин“, коментира вчера премиерът Сергей Станишев резултатите от допитването. Той посочи, че всички български правителства от годините на прехода, независимо от политическия си цвят, са подкрепяли този проект. По думите на министър-председателя референдумът в Поморие е показал, че проектът е изключително важен, но въпреки това с него са направени необосновани политически спекулации на местно ниво.
Въпреки високия брой гласували, резултатите от допитването нямат правен смисъл, заявиха пред „Класа“ депутати от комисията по правни въпроси в парламента.
„По сегашния закон допитването няма правна стойност, тъй като по него вече има ратификация от парламента“, коментира председателят на комисията Янаки Стоилов. Той обясни, че с предстоящите промени в закона за допитване до народа национален референдум ще може да се организира по искане на 1/5 от общините. „Общинският съвет е взел решение, но в случая въпросът излиза от рамките на неговата компетентност“, категоричен бе Стоилов.
Според Елиана Масева от ДСБ резултатите от вота в Поморие имат само консултативен смисъл. „ Ако имаше власт, която се вслушва в хората, би трябвало да предизвика ефект, но сега няма как да се случи“, каза още тъмносинята депутатка.
„За съжаление несъгласието на хората в Поморие има само препоръчителен характер“, заяви и жълтият депутат Яни Янев. Според него това е национален проблем, който изисква национален референдум. Той също бе категоричен, че темата за петролопровода не е от компетентността нито на общинската, нито на областната управа.
От Инициативния граждански комитет, които настояваха за провеждането на допитването и изнесоха разяснителната кампания, съобщиха, че няма да спрат дотук. Резултатите от референдума ще бъдат изпратени и на европейските институции, за да се оказва натиск и да бъде спазена волята на жителите на морската община.



Ниска активност в Бургас и Созопол
Ниската активност на хората в Бургас провали организирания от общината в началото на миналата година референдум за петролопровода. На 17 февруари до урните отидоха едва 27,9%, което прави 51 225 гласа. От тях близо 97 на сто дадоха отрицателен вот за тръбата. Два месеца по-късно допитване се проведе и в Созопол. И там малкият брой гласували обаче направи вота незаконен. Само 39 на сто от имащите право на глас отидоха до урните, за да изразят мнението си.

Станете почитател на Класа