Забрана за данни от екзит пол дори във Фейсбук

Поправките в Изборния кодекс станаха на среднощно заседание в началото на годината

Забрана за съобщаването на данни от екзит пол дори във Фейсбук са наложили депутатите на едно от среднощните си заседания в началото на годината при поправките на Изборния кодекс.

За поправката, която ограничава съобщаването на предварителни резултати от медиите и в социалните мрежи, до дни не бе разбрал никой, пише "24 часа". А ЦИК щеше да санкционира само ако има линкове към медийните сайтове.

Промяната е била предложена от НФСБ и първоначално е била отхвърлена от правната комисия. Часове по-късно обаче в пленарната зала е представено, че комисията я одобрява и тя е гласувана и в залата. Подкрепена е ГЕРБ, ДПС и патриотите, независимо че първоначално голямата управляваща партия бе внесла поправка, която позволяваше директно публикуване на резултатите от екзит пола.

 

Забрана за данни от екзит пол дори във Фейсбук

 

Срещу нея обаче се обявиха от ДПС. А Хамид Хамид от движението мотивира позицията с това, че през предварителните изборни резултати можело да бъдат прокарвани фалшиви новини и дори публикация в 17 часа можело да преобърне изборите.

Въвеждането на новото ограничение се е случило в нощта на 13 срещу 14 февруари. Тогава на извънредно заседание на правната комисия депутатът от НФСБ Христиан Митев предлага промени в Допълнителните разпоредби на кодекса в параграфа, с който се дава определението за медийна услуга, което към този момент изключва социалните мрежи.

Според поправката страниците на медиите в социалните мрежи се приравняват на доставчик на медийни услуги. Странното е, че точно на това заседание правната комисия подкрепя и предложението на депутатката от ГЕРБ Диана Саватева въобще да отпадне забраната за публикуване на резултати от екзит пол в изборния ден.

На следващия ден поправката на Митев, отхвърлена през нощта, се оказва подкрепена при гласуването в пленарната зала.

Самият текст е гласуван от парламента малко преди полунощ с 96 гласа подкрепа и само 26 депутати против. “За” са гласували 66 народни представители от ГЕРБ, 13 от “Обединени патриоти” и 17 от ДПС. Против са били 26 депутати от “БСП за България”, а двама от “Воля” са се въздържали.

Странно, но реално тази поправка дава широко поле за фалшиви новини в деня на вота, пише "Епицентър.бг". Според приетите текстове всеки профил, страница или група във фейсбук, туитър и други подобни социални мрежи, които не е свързани с медия, биха могли да публикуват данни за резултатите от изборите. Но медиите не могат. А именно медиите работят с екзит полове на социологически агенции и могат да дадат реална представа на гражданите как върви гласуването и разпределението на мандатите.

 

Станете почитател на Класа