Соломон Паси: Сега е моментът да изпратим български пилот на Луната с мисия на НАСА

 

Ако сделката за изтребителите F-16 е успешна, ще изградим доверие и ще ни бъдат предложени по-добри условия. Трудната стъпка е първата“, подчерта бившият външен министър

Нещата вървят към сключване на сделката за закупуване на американски изтребители. От нещо обаче ще трябва да има орязване. Много интересен е въпросът с тавана, даден от Конгреса. Това са вътрешноамерикански отношения между Конгреса и президента на САЩ.
Конгресът определи таван на сделката и така показва, че те имат последната дума за оръжейната сделка. Това заяви бившият министър на външните работи Соломон Паси в ефира на БТВ.

Той припомни, че четири министерства преговарят за новите изтребители. „Ние купуваме за първи път оръжие от американците. Независимо, че от години ние им продаваме колосално количество оръжие, те ни продават на дребно. Това е така, защото първата сделка е най-трудна. Ако сделката е успешна ще изградим доверие и ще ни бъдат предложени по-добри условия. Трудната стъпка е първата“, подчерта Паси.

Той коментира и решението на Белия дом да изпрати в България Херо Мустафа за посланик в страната ни, след изтичането на мандата на Ерик Рубин в края на годината.

„Посланикът на САЩ в България Ерик Рубин е изключителен. Благодарение на неговите усилия се финализира сделката за изтребителите. Новият посланик, който ще бъде изпратен в страната ни е млад. Тя е с кюрдски произход, но за тях това не е проблем. Америка е мултикултурна страна“, коментира дипломатът.

И едно необичайно предложение, сега е моментът да се възползваме и да изпратим български пилот на Ф-16 на Луната с мисия на НАСА. Няма място за малки мечти“, предложи Соломон Паси.

„30 години България се развива по отношение на финансирането на партиите по германския модел. Сега изведнъж предлагат да се смени германския модел с американския. Сега 30 години ще експериментираме, за да приемем след това английския. Това е импулсивна реакция на вътрешнополитическия живот и е грешна“, подчерта Паси.

 

 

 

Станете почитател на Класа