Стари реклами на алкохол от списания се търгуват по интернет

Печатни реклами на алкохол, откъснати страници от стари списания от 50-те, 60-те години се продават в интернет за по десетина долара.

В периода до началото на 90-те години рекламата на концентрати се е разпространявала свободно, докато постепенно регулациите в развитите държави я забраняват. Сега не могат да се показват бутилки, чаши, разливане на течности.

Само бирата в наши дни се рекламира с наливане, халби и бутилки. Концентратите присъстват на екран или в списания само с етикет, лого, някакъв слоган.

В миналото обаче е било разрешено всичко. „Пин-гърлс” – красавици се усмихват изкусително с чаша в ръка или наливат водка, джин, коняк, джентълмени държат чаша с уиски с лед, с изписани умопомрачителни слогани за едва ли не лековитата сила на високоалкохолните питиета.

 

 

Вляво – реклама от 1967 г.: „Ако можеш да намериш по-добър бърбън …купи го”. Вдясно – реклама от 1955 г.: „По-гладко слиза надолу”

 

Вляво – реклама от 1973 г., игра на думи – „Изчисти на партито в офиса – пий само чиста водка”. С малки букви: „Никога не съм осъзнавала, че готиният мистър Смитърс има толкова хубави зелени очи”. Вдясно – „Джин „Олд лейдис“ – един оригинал, роден във Великобритания“

Те са навсякъде, крайпътни плакати, списания, вестници.

И тези реклами вече имат колекционерска стойност. Показаните тук са избрани – само на марки, които вече не съществуват или никога не са били продавани у нас.

Металните табели с реклама от 30-40-50-те години на миналия век са по-скъпи. Такива днес се произвеждат като копия на стари образци, или реплики в стар стил. Но има и автентично стари, всякакви варианти могат да се видят и в наши кръчми. Металните табели копия и реплики струват около 15-30 долара, метални, като старите оригинали, някои състарени да изглеждат автентични. Търговията с тях върви отдавна, главно като обзавеждане за кръчми. Оригинални стари табели се продават на търгове и наддавания в интернет, за неколкократно по-високи цени.

По-голяма новост сред колекционери са старите печатни реклами от вестници и списания.

И една изрезка от вестник вече се превръща в ценност, ретро-артефакт. Винтидж реклами, както ги наричат на английски.

 

 

Реплика на стара метална рекламна табела, каквито са се закачали в кръчмите. „Спиртно питие – мокри твоето гърло от 1482 г.” (смята се според някои версии за рождената дата на уискито. Whistle означава свирка, но на жаргон и гърло).

 

Вляво – реклама от 1963 г.: „Идеалният подарък за моя мъж”. Вдясно – реклама от 1968 г.: „Галиано” със сода. Това е любов от първата глътка”

 

Вляво – реклама от 1965 г.: „Калявал ли си себе си срещу меко уиски, като се мъчиш дори да не го опиташ?” Вдясно – Реклама от 1953 г.: „Великолепно „Стара тояга” (Hickory, името на уискито, означава вид американско твърдо дърво от вида на орехите, така се нарича още пръчка, бастун)

Станете почитател на Класа