54% от българите не познават закона за етажната собственост

Моника Стоянова

54 на сто от българите не са запознати със Закона за управление на етажната собственост, който беше приет в началото на годината и влезе в сила от 1 май. Това показват данните от социологическо проучване на „Алфа рисърч“, проведено в най-големите градове на страната - София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Приложението на закона и предвидените в него мерки бяха обсъдени вчера на кръгла маса, организирана от Гражданско сдружение срещу корупцията и незаконното строителство (ГСКНС).
Според Радостина Ангелова от „Алфа рисърч“ това, че законът не е познат, ще бъде сериозна пречка и при изпълнението му. Около 67% от участниците в допитването не са съгласни да плащат колективни сметки със съседите си за цялата сграда към доставчиците на комунални услуги. Това се дължи в голяма степен на невъзможността съседите да регулират взаимоотношенията помежду си, както и да накарат недобросъвестните сами да си плащат сметките.
В нито една европейска държава няма плащане на общи сметки за комунални услуги, а навсякъде има индивидуални уреди за отчитане на потреблението, посочиха участници в дискусията.
Повече от 68% от българите пък не са съгласни да станат съдружници със своите съседи в юридическо лице, което да представлява етажната собственост. Хората са против разпоредбата, че единствено сдруженията имат право да получават финансиране за сградите.
Между 4 и 8 лв. са склонни да отделят гражданите месечно за поддръжката на етажната собственост, показват още данните от изследването.
„Липсата на желание от страна на собствениците да поддържат сградите в нормален вид е причина за лошото състояние на сградния фонд в страната“, коментира Стоил Сотиров, председател на сдружението. Той твърди, че законът е бил приет криминално, без необходимия парламентарен кворум и без да е обмислен добре. Затова дълго време няма да може реално да се прилага.
Според Сотиров правната форма за сдружения на етажните собственици не получава подкрепата на обществото. Друг извод е, че проектозаконът не е бил подложен на обществено обсъждане.
„Нито държавата, нито общините следят дали се спазват изискванията за поддържане на сградите в режим на етажна собственост, което също е причина за лошото им състояние“, смята Сотиров. От сдружението препоръчаха новото правителство да направи едногодишен мониторинг за прилагането на закона и едва след това да предприема някакви промени. Друго предложение е да се въведе професионален домоуправител, който цялостно да се грижи за етажната собственост.



В Италия всеки собственик дава по 50 евро годишно
Не повече от 50 евро на година плащат собствениците на апартаменти в Италия за управление и поддържане на етажната им собственост. С цялата административна дейност и грижа за сградите се занимават професионални домоуправители. В Австрия, Италия, Франция и Финландия домоуправителите имат подходящо образование и добра професионална подготовка. От три години на българския пазар работи и фирма „MSI Витоша“, която предлага такъв тип услуга. „Около 500 апартамента в цяла София управляваме в момента“, каза Владимир Владимиров, шеф на отдел „Управление на собствеността“. Според него зад закона за етажната собственост стоят корпоративни интереси и отново проблемите на гражданите са оставени встрани.

Станете почитател на Класа