Иван Гешев: Избраха ме, защото съм искрен

Убедих колегите си да ме изберат - може би с това, че съм искрен. Ще продължа да ги убеждавам. Това заяви в първото си интервю след гласуването във ВСС избраният за главен прокурор Иван Гешев. То бе пред БНТ.

 

 

 "Аз съм човек, който обмисля внимателно всички критики и се променям в случаите, в които счета, че са градивни и са основателни. Аз лично, казах го и пред ВСС, съм впечатлен от становището на съдия Шекерджиев. Не съм съгласен с неговото виждане, неговите основания да не ме подкрепи. Не смятам, че прави правилна оценка за мен. Но съм впечатлен от честния и коректен анализ, от негова гледна точка, като аз лично ще се постарая да покажа, че неговата преценка за мен не е точната и не е правилната и с удоволствие ще положа усилия в тази насока", заяви Иван Гешев пред БНТ след 10-часовото изслушване за главен прокурор.

"Предвиждам много неща, но въпросът е, че протече една част от процедурата, предстои да видим как ще се развие в следващия етап - т.е. да видим каква ще е преценката на президента, така че тази процедура по същество не е приключила. Още е рано да казвам някои неща, които планирам. Голяма част от ангажиментите, които смятам да изпълня, стратегическите цели, мерките, са посочени в концепцията ми.

 

Иван Гешев: Избраха ме, защото съм искрен

 

Надявам се прокуратурата да се отвори към проблемите и болките на хората, да е по-активна в промяна на чувството за несправедливост, което има в българското общество, и прокуратурата да поеме ангажиментите, които е длъжна към българското общество, на места където това не се случва. Тоест, става въпрос за осъществяване на съответните функции на главния прокурор за по-голяма активност по окръжни и апелативни прокуратури основно извън рамките на София.", каза още Гешев.

На въпрос за борбата с корупцията по високите етажи на властта и препоръката на ЕК механизмът за наблюдение върху България да отпадне Гешев заяви: „Факт е, че докладът на ЕК категорично казва, че ангажименти на България, поети към момента на присъединяването ни към ЕС са изпълнени. Факт е обаче, че има още много работа за вършене и ние не може да се задоволяваме и да сме спокойни от докладите на ЕК.“

 "Има още нерешени проблеми. Факт е, че докладът на ЕК показва, че ангажиментите, поети от България към момента на присъединяването ни към ЕС, са изпълнени, но има още много работа. Става въпрос за комплекс от фактори, включително от нормативен характер, включително за един формалистичен процес, който е описан не от български коментатори, а от експертите по механизма за сътрудничество и проверка, от прокурорите от Службата за подкрепа на структурните реформи, които извършиха независим анализ на структурния и функционалния модел на българската прокуратура и анализ на нейната независимост.

В България съществуват стандарти за доказване, които са много по-високи от която и да е страна от ЕС. Имаме проблеми относно материалното право в Наказателния кодекс. Има проблеми, които касаят чисто в организационен план работата на прокуратурата", добави той.

На въпрос за доказателствата за неговата независимост Гешев заяви: „Аз наистина бях искрен на това изслушване. Казах неща, в които вярвам и които мисля. Как ще продължа да убеждавам, ако се приключи успешно тази процедура (б.р. - издаване на президентски указ за избора), е въпрос, на който ще отговоря, че трябва да продължим по същия начин, по който почнахме последните две-три години като показваме, че няма разлика между български гражданин с нисък социален статус и български граждани с висок социален статус, когато те са извършили нарушение или престъпление и когато има данни за извършено престъпление или доказателства за извършено престъпление", завърши Гешев.

Станете почитател на Класа