Над 8 000 тона фалшиви сирена са произведени в България само през 2019 г.

С 434 ТОНА ПОВЕЧЕ В СРАВНЕНИЕ С 2018 г.

 

През 2019 г. в България са произведени около 8 000 тона фалшиви сирена. Това е с 434 тона повече от същия период на 2018 година. Според правителствените данни вероятността да купим сирене, което имитира продукт, намалява с година на година. Въпреки това млекопреработвателните предприятия се тревожат от увеличаването на производството на продукти, при които палмовото масло се използва активно вместо животински мазнини.

В България няма забрана за производство на растително масло и продукти от него. По закон симулираните продукти трябва да бъдат на отделна витрина, опаковани и етикетирани по съответния начин. Според Министерството на земеделието у нас има 231 предприятия, които произвеждат само млечни продукти и 30, които произвеждат само имитация.

„През първите 7 месеца на годината износът на млечни продукти от страната е нараснал с почти 18%. Възможно е тези продукти да са били изнесени, защото има по-голям интерес към външния пазар, отколкото към страната “, каза Димитър Димитров от МЗХГ.

„След въвеждането на постановлението за разграничаване повечето от имитиращите продукти изчезнаха, а броят на млечните продукти се увеличи. В същото време цените на имитиращите продукти останаха същите като на някои сирена “, добави Димитър Зоров от Асоциацията на производителите на млечни продукти в България.

Телевизия Евроком

 

Станете почитател на Класа