Макрон, българските "банди" и как реагираха медиите във Франция

Три дни след интервюто на френския президент Еманюел Макрон пред крайно консервативното списание "Valeur Actuelles", острите реакции не спират да се проявяват дори във френски медии. Президентът засегна темите за миграцията и исляма като намеси българи и украинци от нелегалните канали във Франция.

Така Макрон успя да предизвика разнопосочни реакции не само от засегнатите страни, но и от Франция.

Пред изданието френският президент посочи, че предпочита легални мигранти от Африка, а не такива, които идват през нелегалните канали през България и Украйна.

"Предпочитам хора, идващи от Гвинея или от Кот Д'Ивоар, които са тук и вършат работа, отколкото българи или украинци с техните нелегални канали", заявява Макрон в интервюто.

В контекста става въпрос за икономическите мигранти, които е добре да заемат свободни работни места. И ако у нас интервюто на френския президент предизвика много реакции заради първоначалния си превод: "Предпочитам легалните мигранти от Гвинея и Кот д'Ивоар пред нелегалните украински или български банди", то реакция последва и във френската преса.

И медиите там се разделят в двата различни полюса - от защита до остри атаки.

"Дълго ще напомняме на Макрон за това интервю" - пише ляво-либералния вестник "Libération". Изданието отправя критики към френския президент заради думите му по отношение на българските и украински "банди".

Всъщност самият Макрон не е употребил точно терминът "банди". Изказването му се отнася пряко за гражданите от нелегалните канали, но първоначално в България преводът е неточен.

Изданието "Le point" пише, че Макрон е провокирал дипломатическа криза в България. В статията са цитирани точните думи, които френският президент адресира към мигрантите и се посочва, че Макрон не бива да забравя, че страната ни е членка на ЕС от 2007 г. и гражданите имат право да се движат свободно на територията на Общността.

"Le Point" също така припомня, че Макрон не за първи път предизвиква подобни реакции в България, като по-рано тази година се е изразил срещу започването на преговори за присъединяване на Македония към ЕС.

Вестник "Le Mondе" цитира изказване на опозиционния политик и лидер на крайнолявата партия ''Непокорна Франция" Жан-Люк Меланшон, че с думите си Макрон само ''налива масло в огъня" и "умишлено провокира напрежение".

Според "Le Mondе" интервюто е направено с определена цел и Макрон е използвал изданието като трибуна или платформа за лансиране своите идеи.

В серия от статии в "Le Mondе" Макрон е упрекван, че дава интервю за крайно консервативно издание, а журналистът, провел интервюто е определен като "посредник".

Повод за обществен дебат е и фактът, че френският президент сам се е обърнал към списание "Valeur Actuelles" за интервю. Още повече, че интервюто е проведено на борда на самолет на връщане от пътуване от района на Индийския океан.

Обикновено изданието кани политици с крайноконсервативни възгледи за да говорят по проблемите с имиграцията и исляма.

Според други медии основните причини за изказването на Макрон са вътрешно-политически и той е дал интервю с цел посланията му да са насочени към следващите президентски избори.

Френски издания изтъкват, че това е опит на президента да привлече консервативни избиратели за следващите президентски избори през 2022 год.

Изявлението е знак за различна политическа ориентация на Макрон до края на мандата му, посочва специалиста по крайната десница Жан-Ив Камю. ''Това обаче може да му струва загубата на лявоцентристкия електорат, който му гласува доверие досега", допълва той.

Все пак изданието "Valeur Actuelles" открито защитава френския президент като публикува серия от статии в сайта си след изказванията от интервюто.

"Изданието казва нещата такива, каквито са", пишат оттам.

От списанието посочват, че чрез интервюто Макрон се обръща към всички французи, без да създава умишлено политическо разделение.

Тази теза се поддържа и от официалния офис на президента. Сибет Ндиайе, говорител на Макрон, коментира темата: "Президентът на републиката има за цел да проведе диалог чрез медиите за всички, включително и тези, които не споделят същите убеждения."

У нас интервюто също стана повод за различни реакции.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов написа във Фейсбук, че изказването му е поредна проява на политическа арогантност и високомерие, а подобно поведение е недопустимо.

Външният министър Екатерина Захариева определи изказването на Макрон като ''обидно".

Президентът Радев също осъди думите на френския си колега.

В понеделник френският посланик у нас Фларанс Робин е заяви, че думите на Макрон са извадени от контекста и са погрешно разбрани.

Все пак премиерът Бойко Борисов написа във Фейсбук, че е провел телефонен разговор с френския президент, в който Макрон е заявил, че никога не е критикувал българските граждани, работници и институции.

Борисов дори предложил на Макрон да се ''издължи" за думите си като подкрепи присъединяването на България към Шенген.

Станете почитател на Класа