Напрежението ескалира! Жандармерия блокира Перник. Граждани и полиция в сблъсъци

Предприетите извънредни мерки не успокоиха перничани и те отново излязоха на протест. Около 18.30 часа недоволните опитаха да преодолеят кордона от жандармеристи

Протестиращи блокираха кръговото движение на пернишкия квартал "Изток". Това е главният път, който води към АМ "Струма". По този начин полицаите предотвратиха затварянето на самата магистрала, предава Канал 3.
За кратко протестиращите влязоха във физически сблъсъци със силите на реда. Целият квартал "Изток" е блокиран от жандармерия.

Към протестиращите прииждат все повече и повече полицейски коли, а движението от квартал "Изток" по посока София остава блокирано.

Кметът на Перник Станислав Владимиров обяви по-рано днес бедствено положение заради кризата с водата.

Решението за въвеждане на извънредната мярка бе взето след заседание към Кризисния щаб на общината. На него присъства и министърът на икономиката Емил Караниколов. Още днес започват действия по осигуряване на алтернативни източници на вода за града, допълни кметът на Перник.

Днес е втори ден на протести срещу режима на водата в Перник. Липсата на вода превърне живота на перничани в ад.

На 20 декември, петък, в града стартира нов воден режим – в някои квартали ще има вода през деня, а в други през вечерта. В централната градска част, кварталите "Изток", "Мошино" и "Тева", както и в по-малките населени места, черпещи вода от язовир "Студена", чешмите ще текат от 14 до 22 часа.

Преди това жителите на общината имаха достъп до течаща вода по 10 часа на ден, но той ще бъде ограничен. Новият режим е несправедлив, категорични са перничани и по тази причина излязоха на протест.

Водният режим в Перник е от три седмици. Въпреки липсата на вода в града и прилежащите му села, в КЕВР бе обсъдена и по-висока с 3% цена на водата в Перник от следващата година. Окончателно решение ще се вземе от регулатора на закрито заседание в последните дни на 2019 г.

Предприетите мерки не успокоиха перничани и те отново излязоха на протест. Около 18.30 часа недоволните опитаха да преодолеят кордона от жандармеристи в кв. "Изток" и да блокират магистрала "Струма". Органите на реда им попречиха.

Държавата и общината в лицето на министъра на икономиката Емил Караниколов и на кмета Станислав Владимиров се събраха сутринта в града. И решиха - в Перник ще има бедствено положение. Това развързва ръцете на държавата за извънредни строително-монтажни дейност. А целта е да се направят нови сондажи, за да се потърсят още водоизточници за града.

Перник обяви бедствено положение за седмица. Започват спешни аварийни строително- монтажни дейности, които да увеличат притока на язовир "Студена". Държавата и местната власт ще работят заедно на терен.

“Сондиране в така наречения карстов басейн над язовир "Студена". Изграждане на съоръжение, което да хване горната част на река Струма и да бъде насочена директно към язовир “Студена”, обясни кметът на града Станислав Владимиров.

Министърът на икономиката Емил Караниколов обясни, че след няколко дни ще има информация за дебита, който влиза от Струма към водния басейн.

Работен план за това как липсващите количества вода да бъда намерени има инж. Атанас Русев. „Предвижда да се оптимизират всички възможни води в южната част на планината Витоша, без да се нарушава абсолютно никакъв естествен баланс и тази вода постъпва в язовир Студена”, каза той.

Идеята му включва и използването на подземни водоизночици. „Нашият план намери пълно одобрение от МРРБ, преди дни трябваше да бъде подписано споразумение от кмета на Перник.

“Нашият план намери пълно одобрение от МРРБ, преди дни трябваше да бъде подписано споразумение от кмета на Перник с министерството, но той отказа да го направи”, каза още инж. Русев.

Кметът определи тези твърдения като неверни. Според Владимиров сега всичко било в ръцете на държавата. А той бил "За" всяка една капка вода, която се осигури за язовир "Студена".

”Знаете, че има и проект на инженер Русев. Неговият план е най-евтин, държавата ще даде и на него зелена светлина”, коментира градоначалникът.

Държавата и общината се заричат - там където има течове, те да бъдат спрени. Въздухът и водата са най-ценния ресурс, в момента всяка капка ни трябва. Основна цел е да се осигури възможност за нормален живот в Перник да няма проблеми с водата.

При нужда кризисният щаб може да удължи срока на бедственото положение, за да бъдат извършени необходимите дейности по намирането на резервни водоизночници за Перник.

 

 

Станете почитател на Класа