ВАС: КЗК правилно е глобила "Топлофикация-София" с 300 000 лева

Състав на Върховния административен съд /ВАС/ е потвърдил решение на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/, с което са наложени имуществени санкции от 300 000 лева на "Топлофикация-София" АД. Това съобщиха от съда.Санкциите са за извършени нарушения по Закона за защита на конкуренцията /ЗЗК/. Те са за неправомерно спиране на топлоснабдяването и за извършено нарушение по чл. 18, т. 1 от ЗЗК, състоящо се в искане собственикът на отдаден под наем имот да заплаща задълженията на наемателя - титуляр по партидата.
Съдът е намалил размера на санкцията по чл. 18, т. 1 от 150 000 лева на 75 000 лева. Решението може да се обжалва с касационна жалба пред петчленен състав на ВАС.
КЗК се е самосезирала след публикации в медии и получени сигнали от граждани, според които "Топлофикация-София" АД е предприела мерки по преустановяване подаването на топла вода и топлоенергия към жилищни сгради на територията на София поради просрочени за повече от два месеца задължения от потребителите, неправилно е формирала сметките им при свалени радиатори и липса на топломери, и е вменявала задължение на наемодателя да заплаща консумираната от наемателя топлинна енергия.След извършеното проучване, с оспореното решение КЗК е приела, че като единствен участник на съответния продуктов и географски пазар, "Топлофикация-София" е предприятие с господстващо положение по смисъла на ЗЗК и е извършила двете нарушения на забраната за злоупотреба с него. /БТА/

Станете почитател на Класа