Депутатите приеха декларация за основните приоритети на 41-ото Народно събрание

Народните представители приеха декларация за основните приоритети на 41-ото Народно събрание, предаде Агенция “Фокус”. Текстът на документа бе приет със 156 гласа „за”, 1 глас „против” и 26 гласа „въздържал се”. Чрез документа депутатите се обединяват около разбирането за необходимостта от: утвърждаване на достойното място на България като член на ЕС; повишаване на благосъстоянието и равнището на живота на българските граждани чрез гарантиране на финансова стабилност и икономически растеж в България; гарантиране на законността, правовия ред и националната сигурност на България; възстановяване на доверието на българските граждани към държавата, включително и чрез ревизиране на управлението на Тройната коалиция. Чрез декларацията депутатите в 41-ото НС изразяват своята воля да работят заедно за: създаване на нов положителен образ на България пред европейските институции чрез конституционни и законови реформи в областта на правосъдието и вътрешния ред за ефективна борба с всички форми на корупцията и организираната престъпност; конкретни действия за възстановяване на достъпа до европейските фондове и подобряване на дължимите плащания от европейските фондове и подобряване на тяхното усвояване с цел по-бързо излизане от кризата и ускорено развитие на българската икономика; спешни мерки за справяне с икономическата криза чрез приемане на антикризисна програма с цел максимално ограничаване на негативните последици за българския бизнес и отделния човек; специална политика за образованието и здравеопазването и ефективни мерки и реформи в сферите на инфраструктурата, земеделието, околната среда и горите; гарантиране на енергийна сигурност и независимост на страната, като се защити националния интерес и българската природа; гарантиране на стабилността на демократичната политическа и партийна система чрез честен изборен процес и приемане на ново изборно законодателство и промени в Закона за политическите партии и Закона за допитване до народа; повишаване на общественото доверие в Народното събрание чрез подобряване а организацията и ефективността на работата на парламента и на моралния облик на народния представител; оптимизиране на държавната и общинската администрация с цел по-висока ефективност.
Преди това последен се изказа лидерът на РЗС - Яне Янев. БСП и ДПС се опитаха да провокират и да твърдят неща, които не са се случили при изработването на декларацията. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на РЗС Яне Янев във връзка с критиките на двете партии на Декларацията за основните приоритети на 41-вото Народно събрание на Република България. По думите му вчера в 16.00 часа представители на всички парламентарни групи са дали съгласие в зала „Запад” на НС. „Те поискаха да правят литературно четене в продължение на часове. Час и половина те четоха една страница. След това заявиха че все още има много неща, които не са сигурни. Първо от ДПС казаха, че искат малко редакционни поправки. БСП също казаха така,. Ако вие така ще управлявали на държавата –да четете една страница час и половина – тежко й на държавата”.
Според Янев няма по измамно управление през целия преход от тройното управление. „Никой не може да постигне втори като вашия рекорд. Нямало синтезирана идея – има даже няколко – конституционни реформи за борба с организираната престъпност – от това по-голям приоритет не може да има, когото превърнахте корупцията в управленски стил. В декларацията се казва че ние сме за ново изборно законодателство – тоест ще спрем Турция да избира депутати в българския парламент”.
„Затова вие от БСП и ДПС тепърва предстои да видите за какво става въпрос. Няма как да скриете далаверите. Още днес ще бъде внесен друг проект за започване на ревизия на всичко, което сте правили за последните 8 години. Най-доброто, което можете да направите, е малко да си наведете главите, защото има от какво да се срамувате”, каза още той.
Източник: Агенция "Фокус"

Станете почитател на Класа