За повечето хора капитализмът носи повече вреди, отколкото блага

Повечето хора по света вярват, че капитализмът в сегашната му форма нанася повече вреда, отколкото полза, показва проучване, чийто резултати бяха оповестени в навечерието на срещата на бизнес и политическите лидери в Давос, предава Ройтерс.

Тази година беше първата, в която „Edelman Trust Barometer“- проучване, което в продължение на две десетилетия анкетира десетки хиляди хора за доверието им в основните институции - се опита да разбере как се възприема самият капитализъм.

Авторите на допитването посочиха, че по-ранните анкети, показващи нарастващо чувство за неравенство, са ги накарали да се запитат дали гражданите сега започват да имат по-фундаментални съмнения относно ползата от „капитализма на Запада“.

„Отговорът е да“, каза Дейвид Берсъф, водещ изследовател в проучването, произведено от американската комуникационна компания Edelman.

„Хората се питат на това ниво дали това, което имаме днес, и светът, в който живеем днес, е оптималния вариант, за добро бъдеще.“

Анкетата е проведена сред над 34 000 души в 28 държави, от западните либерални демокрации като САЩ и Франция до тези, базирани на различен модел като Китай и Русия. Според резултатите като 56% са съгласни, че „капитализмът, който съществува днес, носи повече вреда, отколкото полза в света".

Проучването се провежда ежегодно от 2000 г. насам, за да се изследват теориите на политолога Франсис Фукуяма, който след краха на комунизма заяви, че либералната капиталистическа демокрация представлява „края на историята“.

Оттогава този извод се оспорва от критиците, които аргументират позициите си с фактори като нарастващото влияние на Китай, разпространението на автократични лидери, търговския протекционизъм и влошаващото се неравенство след световната финансова криза в периода между 2007 и 2008 г.

На национално равнище липсата на доверие в капитализма е най-висока в Тайланд и Индия съответно със 75% и 74%, а във Франция показателят отчита 69%. Мнозинството преобладава в други азиатски, европейски, заливни, африкански и латиноамерикански държави.

Само в Австралия, Канада, Съединените щати, Южна Корея, Хонконг и Япония мнозинството не са съгласни с твърдението, че капитализмът в момента нанася повече вреда, отколкото полза.

Проучването потвърждава вече познат набор от тревоги, вариращи от притесненията за темпото на технологичния прогрес и несигурността на работните места, до недоверието към медиите и усещането, че националните правителства не отговарят на предизвикателствата на днешния ден.

В рамките на данните има различия, като азиатците са по-оптимистични по отношение на икономическите си перспективи от останалите анкетирани в целия свят. Забелязва се и нарастващо разцепление в нагласите според статуса, като заможните и образованите са по-склонни да имат вяра в капитализма.

От особен интерес за корпоративните лидери, които се събират в Давос през тази седмица, може да се окаже констатацията, че доверието в бизнеса надвишава това в правителствата и че 92% от служителите казват, че изпълнителните директори трябва да имат силна позиция по наболелите социални и етични въпроси.

"Бизнесът запълва празнотата, оставена от популистките и правителствата, отказващи сътрудничеството", заяви изпълнителният директор на Edelman Ричард Еделман. „Вече бизнесът не можа да е просто бизнес, с изключителен фокус върху възвращаемостта на акционерите.“

 

 

Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа