Бабинден е! Почитаме всички, които помагат при появата на нов живот

Малко по-късно в "Майчин дом" също ще се проведе традиционния ритуал "поливане". За всички посетители там ще бъде показана и изложбата „Историята на Майчин дом в снимки и документи".

Празнуваме Бабинден или Деня на родилната помощ по стар стил. На него почитаме всички специалисти, които помагат при появата на нов живот. Празникът се отбелязва тържествено в акушеро-гинекологичните отделения на болниците и клиниките у нас.

Екипите се черпят с питка и мед. После се извършва ритуала по измиване ръцете на акушeрките, като им се дарява сапун и кърпа. Това е един от най-големите народни женски празници. В столичната болница "Света София" – ще отбележат деня с ритуала "миене на ръце".

В събитието участие ще вземе и столичния кмет Йорданка Фандъкова. Малко по-късно в "Майчин дом" също ще се проведе традиционния ритуал "поливане". За всички посетители там ще бъде показана и изложбата „Историята на Майчин дом в снимки и документи".

Обредността на Бабинден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките.

 

 

Станете почитател на Класа