Протест срещу търга на кораб "Перун"

Протест срещу обявения търг за продажба на многофункционалния спасителен кораб "Перун" ще проведат ДНЕС морски неправителствени организации.

В 10:30 часа несъгласните с решението за продажба на кораба се събират пред сградата на Морска администрация във Варна.

 

Исканията на протестиращите са: спиране на търга, реална оценка на техническото състояние на кораба от специалисти, възстановяването му, както и подвеждане под отговорност от прокуратурата на „виновните за целенасоченото държане на кораба 12 години извън експлоатация“.Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” организира търг с тайно наддаване за продажба на спасителния кораб „Перун”, а началната тръжна цена е близо 270 хил. лв без ДДС.

Началото НА ТЪРГА е  ДНЕС в 11 часа.

Недоволните са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов с искане търга да бъде отменен, сезирали са и прокуратурата. Отговор все още няма, каза за Радио Варна капитан Никифор Герчев от Булсар, който е сред организаторите на протеста.

Очаква се в протеста да се включат и представители на Моряшкия професионален съюз, бивши членове на екипажа на "Перун", роднини на загинали моряци от "Хера", както и представители на морски организации от Южното Черноморие.

Подробности очаквай ДНЕС в морското предаване на Радио Варна, в което след 11 часа ще чуете Никифор Герчев, председателят на Моряшкия съюз Иван Велков, който ще се включи пряко по телефона от протеста, както и генералния директор на ДППИ Ангел Забуртов.

 

 

В прикачения звуков файл бихте могли да чуете гледна точка на  председателя на българската доброволческа организация за морско търсене и спасяване БУЛСАР кап. Никифор Герчев:

2age

В писмо до медията се посочва следното:„Не сме забравили трагедиите с корабите „Хера“, „Ванеса“, „Толстой“.Ние, организаторите на мълчаливия протест «Булсар» и «Моряшкия професионален съюз», с подкрепата и на присъединили се други НПО, каним членове на екипажа на Перун, родители и близки на морски труженици, на загинали в морето хора и всички които споделят, нашата тревога за състоянието на българската морска безопасност и по конкретно морското спасяване.

 

 

 

 

Станете почитател на Класа