18% от българите са сигурни за работата си

Само 18% от българите са напълно сигурни, че ще успеят да запазят работата си в следващите няколко месеца, за разлика от 40% общо за Европейският съюз, показват данни на „Евробарометър“. На същия въпрос три години по-рано утвърдителен отговор дават 31% от българите. Тогава тази стойност за страните от ЕС е 50%.
Една трета от работещите европейци са много загрижени, че може да загубят работата си в резултат на финансовата криза, става ясно от проучването, цитирано от investor.bg.
На въпрос какви качества трябва да притежава човек, за да оцелее в днешните условия, 53% от българите посочват професионален опит, а полето е отметнато от общо 54% от европейските граждани.
Характеристиките, които българите считат за важни, са способността за адаптиране и езиковите умения. Първото е отбелязано от 17% от запитаните, като общо за ЕС е 34%. Владеенето на езици се смята за решаващо в днешните условия от 25% от българите, докато стойността за ЕС е по-малка – 17%.
За съществуването на Европейския социален фонд са наясно 33% от българите, като за ЕС запознатите са 32%.
Проучването е проведено в България между 27 май и 8 юни, като за целта са били интервюирани над 1000 души. В рамките на ЕС са анкетирани 26 756 души.

Станете почитател на Класа