"Ако един се зарази, всички ще се заразим" - какво е да си служител на Amazon по време на пандемия

 

В края на тази седмица губернаторът на щата Калифорния - Гевин Нюзъм, заповяда всички да си седят по домовете, за да се предпазят от пандемията от COVID-19. Търговските центрове, по-малките магазини и редица други бизнеси, които не се смятат от критично значение, затварят до второ нареждане.

В същото време, отново в Сакраменто, щата Калифорния, работник на Amazon получава автоматизирано обаждане, което му казва, че работата му в дистрибуционния център е особено важна и на другия ден го очакват на работното му място.

Във Вашингтон, един епицентър на епидемията от коронавирус в САЩ, на служителите на Amazon също е казано, че дейността им продължава. За сметка на това, тези, които работят в корпоративните офиси на фирмата, могат да се приберат и да работят от домовете си.

Докато вирусът обхваща САЩ и редица градове влизат под карантина, работниците в Amazon влизат в нова роля - да доставят стоки по време на глобална пандемия.

Мнозина обаче се опасяват, че мерките за безопасност няма да са достатъчни, че заплащането няма да компенсира рисковете, на които ще се подложат, и че ако складовете и доставките продължат необезпокоявани, в крайна сметка повече от тях ще се разболеят. Нещо повече, голяма част от служителите смятат, че това е напълно неизбежно.

Amazon има уникалната възможност да процъфтява по време на мащабна криза. Компанията прекара две десетилетия в изграждането на логистична мрежа, която има капацитета да достави всичко, навсякъде, във всеки един момент.

В момента има пик в търсенето на предпазни маски, дезинфектанти и спирт, но и на ориз, сухи супи и техника.

Така компанията се ориентира към клиенти, които планират да изкарат вкъщи доста дълго време. Но вирусът заплашва същата тази логистична система и, по-важното, хората, които я поддържат. Центровете за изпълнение на поръчките зависят от стотици и хиляди служители, които работят твърде близо едни до други.

"The Verge" разговаря с 24 работници от складовете на Amazon, както и с куриери, които доставят стоките. Много от тях споделят за претъпканите работни пространства, липсата на проверка за симптоми на COVID-19, липсата на продукти за почистване и ритъм на работа, който прави редовното почистване практически невъзможно.

Така служителите на Amazon са изправени пред трудния избор между нуждата от доходи и рискът да заразят себе си и близките си.

С влошаването на пандемията тези опасения се засилват все повече. На 18 март "The Atlantic" съобщава за работник на фирмата от разпределителния център в Ню Йорк, който дава положителна проба за коронавирус. Работниците от следващата смяна признават, че не са били предупредени за колегата си и едва след като отказват да започнат работа, складът е затворен.

От Amazon твърдят, че служителите са предупредени, че ще прескочат една смяна, за да бъде почистено помещението. Но в Италия и Испания има сходни ситуации, при които компанията отказва да затвори свои обекти, въпреки че в тях има доказани случаи на COVID-19, и този отказ доведе до протести.

По мнение на един от служителите в склад на Amazon в Минесота обектите на Джеф Безос няма да спрат работа, независимо какви са условията. В това има логика, след като конвенционалните магазини са затворени, а хората имат нужда от стоки от първа необходимост като храна и санитарни материали.

Мнозина обаче се съмняват, че фирмата предприема всички мерки за безопасност. Миналата седмица оттам обявиха, че всеки служител, който даде положителен тест за коронавирус, получава две седмици платен отпуск.

Тестовете в САЩ обаче все още не са широко разпространени, а работник, който е излязъл в отпуск, само защото има някои от симптомите на COVID-19, рискува да остане без средства.

От Amazon предлагат на всеки, който има симптоми, да излезе в безсрочен отпуск, но категорично отказват да го заплатят.

И докато една част от работниците все пак решават да се възползват от тази възможност, защото се страхуват за здравето си или защото трябва да се грижат за децата, които са в принудителна ваканция, други не могат да си позволят да останат без средства.

Компанията заявява, че вече има нови правила за хигиена и почистване, насърчава социалното дистанциране между работниците в складовете и прави още редица промени в тази насока. Но служителите споделят, че докато са насърчавани да почистват работните си места и да спазват по-строга хигиена, те са и принудени да работят със същия натоварен график, както преди.

По тази причина например нямат време да отидат до санитарните помещения, за да си измият ръцете, защото след това ще трябва да наваксат краткото си отсъствие. Служители в складовете из цяла Америка казват, че никой не следи дали не проявяват симптоми на COVID-19, а работата им често изисква да са много близо един до друг.

Американският Център за контрол и превенция на заболяванията препоръчва като дистанция от минимум 2 метра, но повечето работници вършат дейността си на не повече от ръка разстояние. Освен това непрекъснато си подават различни предмети и използват общи инструменти.

"Ако един от нас се разболее, всички ще се разболеем", казва един от служителите в Минесота.

Мерките за безопасност не са от най-стриктните и за куриерите на Amazon. По техни думи само веднъж са им предоставени дезинфектанти, а оттам нататък никой не се сеща да попълва запасите. Отделно при получаването на ключовете от вановете за разнос се събират 20 до 30 куриери на едно място, често без ръкавици и маски.

Самите пакети преминават през десетки ръце преди да бъдат предадени на клиентите, а според учените коронавирусът оцелява 24 часа върху картон и около три дена - върху пластмаса. Много от куриерите се притесняват, че работата им носи огромен риск, но немалка част от тях не могат да си позволят да останат без работа по време на криза.

Някои работници все пак решават да рискуват и си взимат неплатен отпуск заради страха за здравето си. Това принуди Amazon да обяви 100 хил. нови работни места със заплащане от 2 долара на час. Подобно предложение обаче най-вероятно няма да се стори достатъчно примамливо, особено предвид лошата слава на компанията като лош работодател далеч преди здравната криза с COVID-19.

А тези, които остават на работните си места, се опасяват, че с набирането на нов персонал дейността им става само по-опасна, защото помещенията ще станат още по-претъпкани във време, в което силно се препоръчва социалното дистанциране.

В някакъв момент от Amazon обявиха, че ще доставят с приоритет стоки от първа необходимост и лекарства.

Подобен ход трябваше да улесни и без това претоварените складови работници, които издишат под напора на безпрецедентен бум в онлайн търговията. На теория те трябваше да подготвят за спедиция само храни, санитарни принадлежности и медикаменти, но на практика служителите виждат, че продължават да опаковат неща като протектори за телефони и декоративни възглавници.

Никой призив по-маловажните стоки да бъдат оставени за по-късно не успява да сработи, докато в същото време хора рискуват живота си, за да бъдат доставени тези продукти.

"За момента не се справяме добре като общество с тази пандемия", казва в заключение един от служителите на склада в Минесота.

Станете почитател на Класа