Какво се случва, след като човек оздравее от COVID-19

Дори и при тенденцията смъртните случаи да се увеличават, повечето хора ще се възстановят от коронавируса. Но все още има съмнения дали оздравелите биха могли да се заразят повторно.

По данни на СЗО към момента регистрираните заболелите от COVID-19 в света са над 800 хил., а смъртните случаи надхвърлят 40 хил., но добрата новина е, че в бъдеще може би ще се окажат по-малко, заради големия брой нерегистрирани заболели с леки симптоми.

Това, което също трябва да се има предвид е, че след месец от прилагането на ограничителните мерки в първоначалното огнище в Китай, броят на оздравелите започна значително да нараства, в сравнен с новите случаи. Оттук следва, че и мерките наложени в Европа следва да дадат положителни резултати.

Отговорите на въпроса дали възстановилите се от COVID-19 са все още заразни, будят противоречия.

Вероятно тези хора все още биха могли да разпространяват вируса, въпреки че първата група проучвания далеч не дава окончателни заключени по отношение на това колко дълго трае този период.

Временни изследвания проведени в Германия показват, че за разлика от епидемията от вируса ТОРС през 2003 г., инфекция на коронавируса достига пик рано и при възстановяващите се пациенти, които са с леки симптоми, рискът от усложнения се понижава около 10 дни след диагностицирането им.

Но друго проучване, което проследява четирима медицински специалисти, лекувани в болница в Ухан, разкрива, че следите от вируса могат да останат в организма до две седмици след изчезването на симптомите. Тъй като те спират да кашлят и кихат рискът от потенциално заразяване на други хора намалява значително.

По-малко оптимистично изследване обаче беше публикувано миналата седмица в медицинското списание The Lancet, което показа, че вирусът е оцелял в дихателния тракт на пациент от Китай 37 дни. Но това са все още изолирани случаи, които не дават ясен отговор на този въпрос.

Хората прекарали веднъж COVID-19 пък би следвало да изградят имунитет, който да ги предпазва известно време от повторно заразяване, но за жалост се появиха съмнения в тази посока.

Причината бе случай на 40 годишна жена, лекувана и изписана здрава от болница в Осака, която даде положителна проба след второ изследване.

Въпреки че това е изолиран случай, по-притеснителни бяха резултатите от изследванията в провинция Гунгдонг в Китай, където 14% от излекуваните пациенти са били отново диагностицирани с коронавирус. Освен това някои специалисти коментират, че има вероятност просто да не е била излекувана напълно. 

Но все още е рано да се правят крайни заключения. Тези случаи не са напълно потвърдени и са свързани с много предположения, включително за тестове, които отчитат неверни данни.

Американският Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) подчертава, че все още не е ясно как имунитетът ни реагира на това заболяване - докато хората преминали веднъж вируса ТОРС няма да се заразят отново с него скоро след като са оздравели, то за COVID-19 това все още не е ясно.

Нещото, което би могло да хвърли светлина върху казуса с имунитета е разработването на серологични тестове за откриване на антитела към коронавируса. Това не само би предоставило индивидуална информация за реакциите на имунната система, но и ще позволи на учените да разберат как някои хора успяват да се заразят повторно.

Успешен опит за създаването на такъв тест има в Сингапур, а много страни по света продължават да работят по него.

Пред много хора стои и въпросът кога могат да се върнат на работа, след като вече са изкарали коронавируса.

Отново според CDC те могат да се върнат към нормалния си начин на живот, след като им бъдат направени два теста за COVID-19 и резултатите им са отрицателни. Тогава задължителната им карантината може да бъде отменена и те отново да се върнат на работа.

Все още стоят много загадки около новия коронавирус, които са предизвикателство за учените по целия свят, но малко по малко те биват разбулени. Със сигурност ще е нужно още време, за да се разбере напълно поведението му и как то влияе на човешкия организъм.

Затова трябва да сме търпеливи и да вярваме, че този ден ще дойде съвсем скоро.

Станете почитател на Класа