Божидар Нанев: Ще вдигнем плавно здравните осигуровки

„Класа“

Здравната вноска у нас трябва да бъде увеличавана плавно, защото в момента е една от най-ниските в Европа. Това заяви вчера новият здравен министър Божидар Нанев в предаването „Здравей, България“. Според него обаче това не бива да става чисто административно. В момента българите плащат задължително 8% данък здраве върху трудовите си доходи. 60% се покриват от работодателя и 40% от работника. Според Нанев хората трябва да бъдат насочвани към плащане на доброволни здравни осигуровки, за да се подобри здравното обслужване.
1 млн. и 26 хил. българи са с прекъснати осигурителни права, добави Нанев и уточни, че плащането не е доброволно, а задължително. „Ако не го плащаш, нарушаваш закона“, поясни министърът. Той уточни, че ще предложи, който не си плаща осигуряването, да бъде глобяван.
„Не сме обсъждали на политическо ниво вдигане на здравните осигуровки. Партия ГЕРБ винаги е била за развитие на доброволните здравни фондове“, каза пред „Класа“ Лъчезар Иванов, зам.-шеф на НС и председател на здравната комисия в парламента. Той добави, че по-точни разчети могат да се правят, когато има финансова обосновка.

Идеите през 2011 г.

Подобни идеи могат да се реализират едва през 2011 г., когато се очаква финансовата криза да отмине, защото не е реалистично да товарим хората с ново осигурително бреме, каза пред „Класа“ Ваньо Шарков от Синята коалиция, който е и зам.-председател на здравната комисия. Шарков обяви, че първо държавата трябва да почне да плаща коректно цялата осигуровка на децата, която е 8%, а не както досега да дава само 4%. Той допълни, че действително в много държави на Европа здравните осигуровки са високи, за да осигурят стабилност на системата, но у нас това не е било направено. „В момента в ЕС се наблюдава и такъв процес - на сваляне на осигуровките“, уточни още Шарков.

Опозицията

Здравните вноски у нас са едни от най-ниските в Европа и това е факт. Но преди министърът на здравеопазването да иска увеличение на вноските, той трябва да знае как точно ще усвои средствата, с които вече разполага. Това заяви пред „Класа“ д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС и член на социалната комисия. Той припомни, че на 1 януари правителството на тройната коалиция е увеличило осигуровките с 2%, благодарение на което в сектора са влезли допълнително 400 млн. лева. „Преди да поискате пари назаем, вие харчите собствените си пари, нали. Затова е много важно да се знае в кои точно сектори на здравеопазването ще отидат тези средства“, каза Адемов. Той добави, че същото се отнася и за евентуалното увеличение на здравните вноски. „Не е достатъчно просто да се увеличат парите в сектора, а да се инвестират в правилни политики и да се упражнява ефективен контрол върху тях“, каза Адемов. Той коментира, че е нормално министърът да иска повече пари в ресора си, но трябва да се помисли още откъде ще дойдат тези средства.


Спират надписването на клиничните пътеки

Трябва да се спре надписването от страна на болниците на клинични пътеки, които източват НЗОК, каза вчера д-р Божидар Нанев. Според него масово клиничните пътеки са финансирани 80-90%, но в тях не са включени капиталовите разходи и лекарският труд. Поне 200 болници трябва да бъдат преструктурирани, каза здравният министър и добави, че това може да стане след един много строен и внимателен анализ, а не на териториален принцип. Почти 300 млн. лв. са дълговете на болниците, съобщи още д-р Нанев.

Станете почитател на Класа